Risotto alla Milanese – jednostavan, ali raskošan. Zlatne niti šafrana stapaju se s kremastim rižotom u savršenom spoju okusa i tradicije.
Težina pripreme: 1
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci za 4 osobe:
320 g riže Carnaroli
60 g crvenog luka
25 g maslaca za pirjanje
40 g maslaca za dodatak
60 ml bijelog vina
0,250 g šafrana
1 L mesnog temeljca
80 g naribanog parmezana
sol
Priprema:
1. Stavite šafran u malu posudu. Prelijte ga toplim temeljcem (100 mL). Ostavite da se namače 1 sat.
2. Sitno nasjeckajte luk. Dodajte ga u maslac u loncu na srednje jakoj vatri. Pirjajte oko 10 minuta da postane staklast, možete dodati i malo soli.
3. Dodajte rižu u dinstani luk. Miješajte rižu nekoliko minuta dok se ne poprži i zastakli, ali ne smije promijeniti boju.
4. Dodajte bijelo vino i pustite da ispari. Dodajte kipući temeljac i miješajte, riža uvijek mora biti prekrivena tekućinom. Na pola kuhanja dodajte temeljac sa šafranom. Kuhajte, povremeno miješajući, dodajući po malo temeljca po potrebi. Skinite s vatre nakon otprilike 18 minuta.
5.Dodajte parmezan i hladni maslac. Držite ručku lonca i snažno ga protresajte naprijed-natrag kako biste izmiješali sastojke. Po potrebi dosolite.