Anita Karaman

Datum objave: 22. 10. 2021.

Rimski njoki odličan su prilog i za tjedne obroke i raskošne vikend ručkove. Puno ih je jednostavnije pripremiti nego obične njoke, a i manje su šanse da negdje pogriješite.

Poslužite ih uz dobar ragu, šalšu ili povrtni umak, za promjenu od uobičajenih priloga poput tjestenine ili riže. Ovog puta pripremila sam ih uz jednostavni sezonski umak od portobello gljiva, sušenih vrganja, bijelog vina i sušenih rajčica. Koristite mješavinu gljiva po vlastitom izboru, a posebno će biti fino ako imate svježe vrganje. Tko kaže da ručak bez mesa ne može biti bogat?

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Sastojci za 4 osobe:
Sastojci za rimske njoke

• 250 g pšenične krupice- grisa
• 720 ml mlijeka
• 1 žličica soli
• 30 g naribanog Parmiggiana (+ dodatno, za posipanje)
• 25 g maslaca
• 2 žumanjka
Sastojci za umak
• 250 g portobello gljiva (ili drugih svježih)
• 2-3 žlice sušenih vrganja
• 1 dl bijelog vina
• 5-6 sušenih rajčica iz ulja
• 1 žlica balzamičkog octa
• sol
• papar
• začini po želji: peršin, timijan
• 1 žličica gustina

Priprema:
Rimski njoki

1. Mlijeko i sol zakuhajte u lončiću. Čim se na površini pojave mjehurići, pažljivo mu dodajte gris, stalno miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice. Miješajte tako nekoliko minuta, dok se smjesa ne zgusne. Sklonite s vatre, ubacite maslac, parmezan i žumanjke te žustro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
2. Plitku posudu ili lim obložite plastičnom folijom i u nju ulijte smjesu od grisa (sloj smjese trebao bi imati debljinu od 2-3 cm). Prekrijte drugim slojem plastične folije i pustite da se ohladi i stvrdne.
3. Pećnicu zagrijte na 200°C.
4. U lončiću otopite 2-3 žlice maslaca. Dijelom otopljenog maslaca tanko premažite vatrostalnu posudu. Ohlađenu smjesu od grisa prebacite na radnu plohu, odstranite plastičnu foliju i narežite je na manje komade. Tradicionalno se njoki režu okruglim rezačem (npr. okruglim kalupom za kekse), ali možete ih jednostavno narezati na kockice.
5. Njoke složite u posudu, premažite ostatkom otopljenog maslaca i naribanim parmezanom te zapecite 20ak min dok ne dobiju zlaćanu koricu.
6. Poslužite toplo, uz omiljeni umak, bolognese, gulaš i slično.
Umak
1. Sušene vrganje prelijte sa 2-3 dl kipuće vode. Neka se namaču 20-ak minuta.
2. U jako zagrijanoj tavi, na maslinovom ulju, pržite nasjeckane portobello gljive dok ne uvenu i karameliziraju se. Dodajte sitno sjeckani češnjak, a nakon nekoliko sekundi, i decilitar vina. Kad vino malo ispari, ubacite nasjeckane sušene rajčice, sol, papar, nasjeckani peršin, žlicu aceta, namočene vrganje i dva decilitra tekućine u kojoj su se namakali. Prokuhajte nekoliko minuta.
3. Žličicu gustina rastopite u dvije žlice tekućine od vrganja. Dodajte umaku, kratko prokuhajte i poslužite uz tjesteninu, njoke ili palentu.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ručak, vegetarijanski, večera, vrganji,

Komentari