Ribollita je duša zimske toskanske kuhinje! Ovaj „prekuhanac”, kao što sam prijevod govori, predstavlja gustu juhu od bijelog graha, povrća i nezaobilaznog starog kruha.
Iako zahtijeva dosta vremena za pripremu, ova krepka juha je prava poslastica. Za klasičnu inačicu potrebni su krupniji komadi kruha koje će se na kraju kuhanja ubaciti u juhu. I ne zaboravite prije posluživanja doliti malo pravog maslinovog ulja, kao što to Toskanci čine.
Vrijeme pripreme: 3 sata
Težina pripreme: 2
Sastojci za 15-ak porcija:
• 1/2 kilograma suhog bijelog graha
• 2 luka
• 6 mrkvi
• 4 stabljike celera
• 4 režnja češnjaka
• 2 šake narezanog kelja
• 3 manja krumpira
• 2 šalice nasjeckanih pelata
• oko 500 g stare ciabatte
• oko 2,5 l povrtnog ili mesnog temeljca
• maslinovo ulje
• kora parmezana (po želji)
• 1 šaka svježeg peršina
• sol i papar
Priprema:
1. Grah dobro operite, prebacite u lonac i ulijte vodu toliko da pokrije grah pa nakratko zakuhajte. Zatim maknite s vatre i pustite da se namače u vodi dva sata. Potom dodajte vode i malo soli pa kuhajte na laganoj vatri dok grah ne bude gotovo skuhan.
2. Dok se grah namače i kuha pripremite povrće. Luk, mrkvu i celer nasjeckajte na srednje velike komade.
3. Na zagrijanom maslinovom ulju (3 žlice) propirjajte luk, mrkvu i krumpir pa nakon nekoliko minuta dodajte celer, kelj i češnjak. Kuhajte 10 minuta pa dodajte rajčicu, koricu parmezana i grah. Ulijte dovoljno temeljca da pokrije sve sastojke. Kuhajte sat vremena na laganoj vatri.
4. Dodajte kockice kruha i ostavite stajati nekoliko sati (najbolje preko noći).
5. Sljedeći dan umiješajte peršin, ponovno zagrijte pa toplo poslužite s naribanim parmezanom i nekoliko kapi maslinovog ulja.