Ovo izdašno jelo je u osnovi gusto varivo koje se osim s koljom može pripremiti i s drugim vrstama riba ili s kozicama. Također, riža koja je klasični pratitelj jela s curryjem može se zamijeniti slanutkom, lećom, grahom ili pak kvinojom.
Vrijeme pripreme: 35 min
Težina pripreme: 2
Sastojci za 4 osobe:
• Maslac, 30 g
• 1 žlica maslinova ulja
• 1 glavica luka
• Mrkva, 1 kom, naribati
• 1 manja tikvica
• Korijen celera, naribani, 30 g
• 1 režanj češnjaka
• 1 žličica curryja u prahu
• 1 lovorov list
• 450 g fileta aljaške kolje
• Sjeckana rajčica, tetrapak, 390 g
• 50 g riže
• 4 žlice grčki tip jogurta
• Svježi peršinov list, 2 žličice
• Sol i papar
Priprema:
1. Na maslacu i ulju propirjati luk, naribani celer i protisnuti češnjak.
2. Kad luk omekša dodati mrkvu narezanu na kolutiće i tikvicu narezanu na kockice, začiniti curryjem i pirjati jednu minutu.
3. Uliti 0,5 litre vode, posoliti i popapriti, dodati lovorov list i pustiti da zakuha.
4. Zatim dodati ribu i kuhati oko 10 minuta poklopljeno.
5. Dodati rajčice i rižu i kuhati 20 min dok riža ne omekša.
6. Pred kraj umiješati grčki tip jogurta i peršinov list. Po želji dodatno začiniti svježom ljutom papričicom.