Mirja Zupčić

Datum objave: 06. 01. 2023.

Iza naziva Reuben sandwich krije se specijalitet koji je navodno nastao 1914. godine u New Yorku, a ime je dobio po svom tvorcu vlasniku zalogajnice i kuharu Arnoldu Reubenu.

Iako postoje mnoge varijante ovog sendviča svima je zajedničko da se radi o toplom hrskavom sendviču čiji su glavni sastojci kiseli kupus, crveno meso (originalno corned beef – vrsta salamurene govedine), umak, sir, maslac i tamni kruh poput raženog.

Priprema se tako da se obje kriške kruha s jedne strane premažu maslacem. Zatim se jedna kriška s namazanom stranom prema dolje položi u tavu. Zatim se na kruh stavi umak po želji. Originalno se Reuben sendvič priprema s umakom tisuću otoka ili ruskim umakom od svježeg sira i jaja. Sljedeći korak je na umak položiti kiseli kupus, a preko njega kriške sira, primjerice ementalera i na vrh dimljenu šunku. Na drugu krišku kruha nanijeti još 1 žlicu umaka i njome poklopiti sendvič.

Uključiti vatru i tako pripremljeni sendvič ispeći pritišćući ga lagano nekoliko puta metalnom špatulom. Kada je kruh dovoljno pečen i hrskav s jedne strane, okrenuti ga na drugu stranu, no ovaj put pritisnuti jače, po mogućnosti pokriti tanjurom na kojem je položen uteg poput konzerve graha i ukusni hrskavi sendvič je spreman za uživanje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: doručak, kiseli kupus, ručak, sendvič,

Komentari