Osim u Jadranu Cipal voli plivati i u boćatim vodama. Nije rijetkost da ga se pronađe uzvodno u poznatim hrvatskim rijekama poput Krke, Cetine i Neretve. Cipal je krasna riba koje u Jadranu ima stvarno puno, a cipal Zlatac i Bačvaš su najčešće vrste ove ribe u našim ribarnicama. Najpoznatije jelo od cipla ustvari je soljena i sušena ikra, butarga, koja se tradicionalno priprema na Pelješcu. Što se tiče okusa samog mesa, cipal ne zaostaje niti za divljim brancinom.
Težina pripreme: 1
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
• 1 kg cipla
• 1/2 kg slanutka
• glavica češnjaka
• jedan limun
• sol i papar
• sjemenke sezama
• 250 grama miješane lisnate salate
• 1 dl maslinova ulja
• štapići za ražnjiće
Priprema:
1. Cipal odkostite i narežite na podjednake filete koje zatim nabodite na štapiće za ražnjiće i začinite. Ražnjiće od cipla kratko ispecite s obje strane na grill tavi.
2. Slanutak je najbolje namočiti preko noći, a zatim ga ocijediti i kuhati dok ne omekša. Kada je kuhan, izmiksajte ga zajedno s par režnjeva češnjaka, soli, paprom, maslinovim uljem i malo soka od limuna.
3. Za kraj napravite salatu koju ćete lako začiniti prema ukusu i posuti poprženim sjemenkama sezama.