Ako ste ljubitelji povrća i aromatičnog ribljeg temeljca, ovo je jelo za vas. Budite slobodni i dodajte što god želite. Ja bih, na primjer, drugi put ubacila malo kuhanog slanutka ili mladog graha.
Ovo bih mogla jesti svaki dan, tim više što je gotovo u pola sata. Napominjem da gustoća šuga i prava količina soli razlikuju dobro jelo od vodenaste osrednje juhe, ali to je teško receptom predvidjeti. Kušajte jelo dok kuhate, po potrebi ga malo više izreducirajte ili jače začinite.
Težina pripreme: 2
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci za 2 osobe:
• maslinovo ulje
• 1 glavica luka
• 2 male mrkve
• 1 veći batat
• 1 velika tikvica
• 2-3 šake mlade blitve
• 60ak dag raže
• 6 režnjeva češnjaka
• vezica peršina
• 1 dl bijelog vina
• svježe mljeveni crni papar
Priprema:
1. Ražu operite i narežite na malo manje komade. Batat i mrkvu ogulite.
2. Luk nasjeckajte na tanke polumjesece, mrkvu na vrlo tanke kolutiće. Češnjak i peršin nasjeckajte. Batat i tikvicu prepolovite po dužini, a zatim narežite na ploškice debljine 5 mm. Blitvu nasjeckajte. Sve ovo možete raditi dok se jelo kuha, redoslijedom kojim povrće dodajete u jelo.
3. U široku posudu složite maslinovo ulje, luk i mrkvu, pa lagano prodinstajte kako bi omekšali. Dodajte batat, češnjak i pola peršina pa podlijte vodom, tek toliko da jedva prekrije batat. Posolite. Pojačajte vatru, neka uzavrije. Nakon 5-10 minuta kuhanja dodajte tikvice i blitvu. Čim malo povenu, složite komade ribe i dodajte vino, a po potrebi ulijte još vode. Posolite opet i popaprite. Regulirajte količinu tekućine onako kako volite. Neka se jelo kuha na jačoj vatri.
4. Kuhajte 10ak minuta, povremeno protresite posudu. Kušajte i po potrebi dodajte još soli. Na kraju kuhanja zalijte s još maslinovog ulja i pospite ostatkom peršina. Neka jelo otpočine 5 minuta prije posluživanja.
Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!