Šparoge su zbog svoga bogatog nutritivnog sastava izuzetno cijenjene i preporučuju se kao sastavni dio proljetnog jelovnika.
Kuhane ili parene, šparoge mogu poslužiti kao odlična baza za umake, pjenice, piree ili ukusnu juhu od šparoga. Ipak, u našim se krajevima najviše cijeni fritaja sa šparogama koja se iz Istre proširila po cijeloj Lijepoj našoj. Osim u fritajama, odlično pristaje u tjesteninama, rižotima, raznim slanim pitama. Posebice su omiljene nađu li se u quicheu pa vam donosimo recept za slastan quiche s divljim šparogama.
Vrijeme pripreme: 45 minuta (+ 2h za odležavanje tijesta)
Težina pripreme: 2
Sastojci:
Za tijesto:
● 150 g polubijelog brašna
●100 g maslaca ili margarina
● 150 g posnog kravljeg sira
● žličica soli
Za nadjev:
● 3 jaja
● 2 dL vrhnja
● 150 g sira ementalera
● 1 mladi luk
● 1 stručak divljih šparoga
● sol i papar
Priprema:
1. Tijesto umijesiti od brašna, omekšalog maslaca i svježeg sira. Staviti u hladnjak da odstoji dva sata. Potom ga razvaljati u krug i utisnuti u okrugli kalup za quiche.
2. Pjenasto umiješati jaja, potom dodati vrhnje, ribani ementaler, sjeckani luk i očišćene i narezane šparoge, posoliti i popapriti. Smjesu uliti na tijesto u kalupu.
3. Staviti u pećnicu ugrijanu na 220 stupnjeva i peći 30 minuta.