Matejka Buča

Datum objave: 26. 11. 2021.

Ovaj je quiche nastao sasvim slučajno, ali bio je pun pogodak pa sam odlučila s vama podijeliti recept. Pravi jesenski, za tmurne dane, da ih malo probudi i osunča.

Vrijeme pripreme: 2,5 sata

Težina pripreme: 2

Sastojci za quiche promjera 28 cm:
Tijesto

● 125 g oštrog brašna
● 125 g glatkog brašna
● 1/2 žličice soli
● 140 g hladnog maslaca
● 2 žumanjka
● 1-2 žlice hladne vode
Nadjev
● 2 žlice ulja po želji
● 1 mala hokkaido ili butternut bundeva
● 1 veliki poriluk
● 2 režnja češnjaka
● 150 g svježeg sira
● 150 g vrhnja za šlag
● 3 jaja
● dobar prstohvat muškatnog oraščića
● sol i papar

Priprema:
1. Brašno, sol i maslac pomiješajte prstima ili u multipraktiku tako da dobijete mrvičastu smjesu (trljajte među dlanovima i mrvite). Zatim dodajte jaje s vodom i vrlo kratko umijesite kompaktno tijesto. Tijesto spljoštite u disk i ohladite 1 sat, a nakon toga ga razvaljajte na lagano pobrašnjeloj podlozi u krug nešto veći od kalupa.
Kalup premažite maslacem pa u njega prebacite tijesto (zarolate ga na valjak pa odrolajte preko kalupa). Dobro tijesto utisnite kako bi se napravila 'zdjelica' pa odrežite višak tijesta koji viri iz posude. Ako negdje pukne, pokrpajte s tim ostatkom tijesta.
Sada tijesto obavezno ohladite barem 30 min. Hladno tijesto izbodite vilicom pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 15 min, tj. dok ne počne dobivati boju.
Nakon toga pećnicu smanjite na 180°C.
2. U međuvremenu, bundevu ogulite, očistite i narežite na kockice, a poriluk uzdužno raspolovite, maknite listove, operite pod mlazom vode i narežite na polumjesece.
3. Na malo zagrijanog ulja pirjajte posoljeni poriluk oko 6-7 minuta, dok ne povene. Dodajte mu sjeckani češnjak i narezanu bundevu pa pirjajte na laganoj vatri dok ne budu gotovo potpuno mekani.
4. Pomiješajte sir, vrhnje i jaja s pripremljenim nadjevom pa po ukusu dodajte začine. Izlijte u polupečeno tijesto i pecite sve zajedno oko 35 minuta.
5. Gotovi quiche ostavite da stoji 10 min nakon pečenja, a onda poslužite. Dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari