Matejka Buča

Datum objave: 26. 07. 2019.

U sezoni tikvica jedemo ih svakih 2-3 dana, s obzirom na to da imamo domaće iz maminog vrta. Osim u rižotima, tjesteninama i polpetama, volimo ih i ovako nadjevene, a nadjev mijenjamo ovisno o tome što imamo u hladnjaku. U svakom slučaju, fino je!

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Težina pripreme: 1

Sastojci za 6 polovica:
• 3 tikvice srednje veličine
• 1 veći luk
• 250 g mljevene puretine ili junetine
• 2 rajčice ili 8 cherry rajčica
• 1 dl pirea od rajčice
• svježe rajčice i pire možete zamijeniti i jednom konzervom sjeckanih rajčica sa sokom
• 125 g mozzarelle
• 20 g maslaca
• maslinovo ulje
• sol papar, bosiljak
• parmezan za posipanje

Priprema:
1. Tikvice dobro operite, prerežite po dužini na pola i malom žličicom izdubite mekani dio iz sredine (sačuvajte to). Posolite ih i na poleđini svake ‘lađice’ odrežite malu traku kako bi tikvica stajala stabilno.
2. Luk sitno nasjeckajte i popržite na dvije žlice maslinovog ulja. Kad malo omekša, dodajte sjeckanu svježu rajčicu (ako dodajete rajčicu iz konzerve, preskočite ovo, dodat ćete je kasnije).
3. Prodinstajte 2-3 minute i zatim dodajte meso. Posolite i popaprite, promiješajte i dinstajte dok meso ne promijeni boju – oko 5 minuta.
4. Zatim dodajte ono što se izdubili iz tikvica te pire od rajčice (ili sjeckanu rajčicu iz konzerve) i jednu žličicu suhog ili nekoliko listića svježeg bosiljka.
5. Kuhajte 10 minuta i probajte kakvog je okusa te treba li začiniti.
6. Pećnicu zagrijte na 200°C, a protvan ili vatrostalnu zdjelu obložite papirom za pečenje (možete i umjesto toga premazati uljem).
7. U svaku tikvicu stavite 2-3 žlice nadjeva te nekoliko kockica narezane mozzarelle. Na vrh svake punjene tikvice stavite 2-3 listića maslaca.
8. Pecite 20-25 minuta, dok meso ne primi boju (ali ne crnu! :)) i tikvice ne omekšaju.
9. Posipajte parmezanom po želji i uživajte!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: like chocolate, tikvice,

Komentari