Anita Karaman

Datum objave: 15. 04. 2022.

Puding od sirnice ili pince, odnosno slatki složenac, predivan je način da oživite i odstajalu sirnicu u profinjenom, bogatom desertu, sa sastojcima koje uvijek imate u smočnici. Jelo možete pripremiti od ostataka bilo kojeg peciva s uskršnjeg stola, poput pletenice, brioša ili kruha. Poslužite ga poslijepodne, toplog, uz šalicu Earl Grey čaja. Zbog ovog jela više mislim o ostacima sirnice nakon Uskrsa nego izradi kolača za blagdanski stol.

Težina pripreme: 1

Vrijeme pripreme: 75 minuta

Sastojci za 6 porcija:
• 200 g sirnice stare 3-4 dana (otprilike pola sirnice)
• maslac, omekšan na sobnoj temperaturi
• marmelada od marelica
• 3 žlice grožđica
• 2 žumanjka
• 2 cijela jaja
• 40 g smeđeg šećera
• 2 vanilin šećera
• žličica cimeta
• ribana korica jedne naranče
• 3 dl mlijeka
• 3 dl slatkog vrhnja (mliječnog)
• 3 žlice likera po želji (npr. Maraschino)

Priprema:
1. Grožđice kratko natopite u vrućoj vodi pa ocijedite. Sirnicu narežite na šnite i premažite tankim slojem maslaca i marmelade. Svaku šnitu prerežite na pola kako biste ih lakše posložili u zdjelu za pečenje.
2. Jaja, žumanjke, smeđi šećer i vanilin šećer izmiksajte. Dodajte im mlijeko, vrhnje, cimet, koricu naranče, liker i grožđice, pa kratko pomiješajte da se sve poveže.
3. Zagrijte pećnicu na 180°C. Dublju vatrostalnu posudu (25x18x6 cm) premažite maslacem, pa u nju složite premazane komade sirnice tako da se malo preklapaju, kao crijepove. Prelijte ih smjesom od jaja, vrhnja i mlijeka, pa pustite pola sata da sirnica nabubri. Prije stavljanja u pećnicu, pospite površinu pudinga s još malo smeđeg šećera.
4. Posudu s pudingom položite u malo veći, dublji pleh u koji ćete uliti toliko kipuće vode da seže do pola visine posude s pudingom (parna kupelj). Sve oprezno prebacite u pećnicu i pecite 50-60 minuta.
5. Pažljivo izvadite posudu s pudingom iz parne kupelji, neka odstoji 15 min, pa ga poslužite toplog. Puding će na površini imati lijepu, zapečenu koricu, dok će iznutra biti vrlo mekan i kremast. Vadite ga velikom žlicom u dublje posudice.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Možeš se udat, pinca, sirnica,

Komentari