Lagana slana pita odličan je odabir bez obzira na sastojke koje imate u hladnjaku - često je spremam kad se najave gosti te u nadjev ubacim dinstane šampinjone, mladi luk, cherry rajčice, tikvice, špinat, odnosno ono što je u sezoni. Šparoge su za mene ipak kraljice proljeća te ih koristim u raznim kombinacijama jer im je sezona, ako se mene pita, prekratka.
Vrijeme pripreme: 90 minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci za 3-4 porcije:
Tijesto
•250 g oštrog brašna (+ još malo za posipanje protavana)
•120 g maslaca (+ još malo za premazivanje protvana)
•1 žličica soli
•1 jaje
•2 žlice hladne vode
•30 g ribanog parmezana (možete preskočiti)
Nadjev
•1/2 crvene paprike
•2 mlada luka
•1 vezica šparoga
•250 g ricotte
•180 g kiselog vrhnja
•2 jaja
•sol i papar
Priprema:
Tijesto
1. U posudi pomiješajte brašno i maslac, prstima ih povežite tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte ostale sastojke i sjedinite, zatim prebacite na radnu plohu i lagano, vrlo kratko umijesite, samo dok se poveže. Zamotajte u foliju i ohladite oko 15 minuta.
2. Protvan (četvrtasti 20x20 ili okrugli sličnih dimenzija) premažite maslacem i posipajte brašno, odstranivši višak brašna. Pećnicu zagrijte na 180°C.
3. Zatim tijesto izvadite iz folije i razvaljajte na veličinu protvana. Namotajte ga na valjer i prebacite u protvan. Pazite da i stranice protvana budu obložene tijestom. Tijesto izbodite vilicom i stavite u zamrzivač na 15 minuta ili u hladnjak na 30 minuta. Zatim ga pecite 15 minuta i ohladite barem 10 minuta.
Nadjev
1. Šparogama odstranite drvenasti dio (prelomite ih, prirodno će puknuti) i prokuhajte ih 3 minute u kipućoj slanoj vodi. Iscijedite i ohladite. Procijenite koliko će vam šparoga trebati da popunite protvan, a ako imate viške, narežite ih na komadiće od 1 cm.
2. Papriku operite i nasjeckajte na sitne kockice, a luk očistite i nasjeckajte na kolutiće. Pomiješajte ih sa sirom, vrhnjem, jajima te začinima - i narezanim šparogama ako ih imate.
3. Nadjev usipajte u prohlađeno, polupečeno tijesto, a šparoge poslažite po vrhu.
4. Pecite 30 minuta tj. dok rub tijesta i površina tarta ne dobe lijepu boju. Ostavite da odleži 10 minuta prije rezanja. Dobar tek!
Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu te YouTube kanalu.