Jeste li znali da je riba važna za pravilno funkcioniranje mozga?
Riba je odličan izvor blagotvornih omega – 3 masnih kiselina koje sudjeluju u izgradnji sivih stanica mozga i mrežnice oka zbog čega su izrazito važne za zdravlje mozga i očiju kako djece tako i odraslih.
Težina pripreme: 2
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci za 2 osobe:
Poširani losos
• filet lososa bez kože, 2 komada
• bijelo vino, 100 ml
• ljutika, nasjeckana na veće komade, 1 veća glavica
• lovor, 1 list
• papar u zrnu, 1 žlica
• sol
Pire od graška
• smrznuti grašak, 200 g
• maslac, 20 g
• grčki tip jogurta, 2 žlice
• limunov sok, 1 žličica
• listići svježeg timijana, 1 žličica
• sol
• svježe mljeveni papar
Priprema:
1. U duboku tavu stavite filete lososa. Dodajte ljutiku, papar, lovor, vino i kipuću vodu tako da potpuno prekrije filete lososa. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Izvadite losos na tanjur za posluživanje, posušite ga papirnatim ručnikom i posolite.
2. U međuvremenu skuhajte grašak, procijedite ga pa prebacite u blender. Dodajte mu maslac, grčki tip jogurta, sok limuna i timijan te izmiksajte kako bi dobili pire. Posolite i popaprite po želji.
3. Poširani losos i pire od graška poslužite sa salatom od potočarke začinjenom limunovim sokom i nekoliko kapi maslinova ulja.