Uz nešto drugačiji oblik pripreme te sasvim novi okus umaka od lavande, začinite vaš riblji ručak petkom.
Vrijeme pripreme: 60 min
Težina pripreme: 2
Sastojci za 2 osobe:
• Cijela orada 900 g
• Riblji temeljac 200 ml
• Maslac 100 g
• Limun 4 kom
• Gustin 5 g
• Prstohvat soli i papra
• Sušeno cvijeće lavande 5 g
Priprema:
Oradu očistite od ljuski i utrobe. U plitku posudu stavite malo vode i povrće i pustite da zavri. Smanjite vatru da voda lagano ključa. Ribu položite u vodu i pustite da se polagano pošira (kuha) 10 minuta s obje strane, ovisno o veličini ribe. Za to vrijeme u posudi pomiješajte riblji temeljac, sok od 1 limuna, cvjetove lavande i malo naribane korice limuna pa stavite kuhati 15 minuta da se sastojci prožmu. Aromatizirani temeljac procijedite i ohladite. U rashlađeni temeljac dodajte žumanjke i vratite na vatru i lagano kuhajte 10 minuta dok se umak ne zgusne, pazeći da jaja ne koaguliraju. Kada dobijete umak željene gustoće, dodajte maslac da ga poveže i postane kremast. Kratko poširanu ribu servirajte s prilogom po želji, prelijte umakom i pospite cvjetovima lavande.
Napomena:
Pri poširanju ribe moguće je da se koža zalijepi za dno posude. To se može izbjeći tako da na dno postavite štapiće za ražnjiće koji će spriječiti da riba dodiruje dno posude. Uz jelo se može poslužiti bijelo suho ili polusuho vino.