Anita Karaman

Datum objave: 26. 04. 2024.

Moj doprinos sezonskim kolačima s jagodama je ova prhka čupava pita kojoj pokrov od zobenih pahuljica, badema i smeđeg šećera daje prekrasnu teksturu. Ako želite podići užitak na višu razinu, poslužite je uz kuglu dobrog sladoleda od vanilije.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 2 sata i 10 minuta

Sastojci za 8 porcija:
Prhko tijesto
• 250 g brašna
• 120 g maslaca
• 1 žlica šećera
• prstohvat soli
• 90 ml hladne vode
Jagode
• 500 g jagoda
• 80 g smeđeg šećera
• 2 vrećice burbon vanilin šećera
• 1 žlica limunovog soka
• 3 žlice škrobnog brašna
Pokrov
• 30 g zobenih pahuljica
• 100 g smeđeg šećera
• 120 g brašna
• 5 dag badema, poprženih i nasjeckanih na listiće
• 90 g maslaca
• pola žličice soli

Priprema:
Izrada prhkog tijesta

1. Prhko tijesto možete napraviti ručno ili, kao i ja ovog puta, u multipraktiku.
Hladni maslac narežite na kockice i stavite ga nakratko u zamrzivač. U multipraktiku ili sjeckalici pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i kratko miksajte, dok se maslac ne rasprši u mrvice. 
2. Ulijte vodu i pulsirajte još nekoliko sekundi.
3. Mrvičastu smjesu prebacite na čistu radnu plohu i rukama je brzo povežite u tijesto. Oblikujte disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i čuvajte u hladnjaku barem sat vremena, a može i preko noći. 
4. Prije pečenja, tijesto razvaljajte i obložite maslacem namašćen kalup za pitu. Odrežite viškove tijesta, prekrijte ga folijom i čuvajte u hladnjaku dok pripremate nadjev.
Jagode, pokrov i pečenje
1. Jagode operite i narežite na četvrtine ili polovine, ovisno o veličini.
Dodajte im obje vrste šećera, limunov sok i škrobno brašno te dobro pomiješajte dok se svi komadi jagoda ne oblože šećerom i brašnom. 
2. Pećnicu zagrijte na 180°C.
3. Sastojke za pokrov pomiješajte u zdjeli i utrljavajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete grube, vlažne mrvice.
4. Kalup s prhkim tijestom izvadite iz hladnjaka, napunite ga jagodama (ubacite i sve sokove koje su jagode pustile), a jagode gusto prekrijte mrvicama pokrova.
5. Pecite pitu sat vremena. Savjetujem da kalup postavite na lim za pečenje kad ga ubacite u pećnicu kako vam sokovi od jagoda prilikom pečenja ne bi iscurili po dnu pećnice. 
6. Ohladite pitu na sobnu temperaturu i poslužite je uz sladoled od vanilije.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, jagode, Možeš se udat, slastice,

Komentari