Vrijeme pripreme: 90 minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci za 12 muffina:
• 40 g svježeg kvasca
• 1 žlica toplog mlijeka
• 1 žlica šećera
• 500 g glatkog brašna
• 125 g maslaca
• 4 žumanjka
• 1 bjelanjak
• 125 g šećera
• ribana korica od jednog limuna
• ribana korica od pola naranče
• 2 žlice ruma
• 1 bjelanjak
Priprema:
1. Kvasac razmrvite u zdjelici, pomiješajte sa žlicom šećera i toplog mlijeka pa pustite da se digne.
2. Kalupe za muffine premažite s maslacem i malo ih pobrašnite.
3. Na laganoj vatri pomiješajte maslac, žumanjke, šećer, rum, limunovu i narančinu koricu.
4. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac i smjesu od maslaca te izradite tijesto.
5. Prekrijte tijesto krpom i ostavite ga na toplom da se diže.
6. Nakon toga, tijesto premijestite i pustite ga da se još malo diže.
7. Tijesto podijelite na 12 komada i oblikujte loptice. Loptice posložite u prethodno namašćene kalupe za muffine, premažite ih bjelanjkom i zarežite škarama u obliku križa. Po želji ih možete posipati šećernim perlama ili listićima badema.
8. Tijesto ostavite da miruje još 15 minuta, a pećnicu zagrijte na 200°C.
9. Pinca muffine pecite 20 minuta na 200°C. Poslužite ih ohlađene.