Na sam spomen zime i hladnog vremena, poželimo toplu, gustu juhu koja nam grije cijelo tijelo. Ali, jeste li znali da nas i neki začini mogu ugrijati?
To su primjerice čili papričice, đumbir i papar koji posjeduju termogenički učinak. Stoga vam donosimo recept za finu pikantnu juhu bogatu začinima koja će vas ugrijati nakon boravka na otvorenom.
Vrijeme pripreme: 40-ak minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci za 4 osobe:
• 1 srednje velika bundeva
• 4 velike mrkve
• 1 veća glavica ljubičastog luka ili 2 male ljutike
• 3 češnja češnjaka
• Žlica maslinovog ulja
• Komadić đumbira
• Svježe ili suhe čili papričice
• 7 dcl povrtnog temeljca
• Sol, svježe mljeveni papar
• Sjemenke bundeve po želji
Priprema:
1. Bundevu raspolovite i odstranite koštice. Ne morate je guliti, već je samo narežite na kriške.
2. Mrkvu, luk i češnjak očistite i narežite na veće komade te ih sve zajedno stavite na papir za pečenje i pecite na 180°C, 30-ak minuta ili dok ne omekane. Nakon što je povrće pečeno, uklonite koru s bundeve te ju zajedno s ostalim povrćem usitnite štapnim mikserom.
3. Usitnjenom povrću dodajte temeljac, naribani đumbir i čili, te sve kratko prokuhajte.
4. Začinite sa soli i svježe mljevenim paprom. Servirajte s bučinim sjemenkama ili s malo maslinovog ulja.