Anita Karaman

Datum objave: 11. 08. 2023.

Smokva je moje omiljeno ljetno voće. Iako su mi najdraže tek ubrane i savršeno zrele, bez ikakvih dodataka, ovog puta poslužila sam ih u jednostavnom desertu, kratko zapečene, posložene na hladnu ricottu i posute lomljenim slanim karamelom s orasima (tzv. ‘brittle’). Ovako možete pripremiti različito voće (breskve, marelice, šljive) i poslužiti ga uz grčki jogurt ili sladoled od vanilije umjesto ricotte.

Težina pripreme: 1

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci za dvije porcije:
● 4 zrele smokve
● 1 žlica šećera u prahu
● 200 g ricotte
● 50 g oraha
● 4-5 žlica šećera
● 1 žličica cvijeta soli ili Maldon soli

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. Smokve prerežite na pola, položite ih na lim za pečenje i lagano ih pospite šećerom u prahu. Pecite ih pola sata.
3. Ricottu dobro ohladite. Umjesto ricotte možete koristiti i grčki jogurt.
4. U međuvremenu pripremite karamelizirane orahe: u neprijanjajućoj tavi rastalite šećer da dobijete karamel duboke zlatne boje, pazeći da ne zagori. Ubacite orahe i brzo ih pomiješajte da se oblože karamelom. Sve izlijte na silikonsku podlogu te, dok je još vruće, pospite cvijetom soli. Neka se potpuno ohladi.
5. Hladnu ricottu poslužite s toplim smokvama i mrvljenim karamelom s orasima kojeg ste prethodno usitnili u mužaru.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, orasi, ricotta, smokve,

Komentari