Moj omiljeni recept za ciklu iz pećnice zavoljeli su i najveći skeptici: slatka mrkva, med i aromatični narančin sok savršeno balansiraju robusni, zemljani okus cikle. Pridružite ih omiljenom komadu mesa, poširanim jajima ili mladom siru za kompletan jesenski obrok.
Vrijeme pripreme: 1 sat
Težina pripreme: 1
Sastojci dvije osobe:
• 4 male cikle
• 2 veće mrkve
• 1 manja naranča (samo sok)
• 1 žlica meda
• nekoliko grančica timijana
• 1 žličica soli
• 1 prstohvat papra
• 1 žličica za'atara (nije obvezno)
• 150 g grčkog jogurta
• 1 režanj češnjaka
• 3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
2. Mrkvu i ciklu očistite i narežite na komade otprilike jednake debljine. Prebacite ih u posudu za pečenje, začinite solju, paprom, medom, narančinim sokom, timijanom i maslinovim uljem. Dobro promiješajte i stavite u pećnicu.
3. Pecite ih 45min do 1h, ovisno o tome koliko mekano povrće želite. Ja volim da ostane malo hrskavo, ali slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite mekšu ciklu i mrkvu (provjeravajte mekoću nožićem).
4. U međuvremenu, pomiješajte grčki jogurt s fino usitnjenim režnjem češnjaka i prstohvatom soli. U jogurt sam dodala i žličicu za'atara. Ako ga nemate, izostavite ga ili dodajte drugi začin po želji (npr. kumin, sumac ili mljevene sjemenke korijandera).
5. Poslužite pečenu ciklu i mrkvu uz umak od jogurta.
Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!