Parmigiana je jednostavni složenac od patlidžana sa šalšom od rajčica, svježim bosiljkom i sirom kojeg obožavamo pripremati ljeti. S obzirom da je sezona patlidžana u punom jeku, predlažemo vam da pripremite ovaj neodoljivi talijanski klasik i uz njega poslužite kuhani kuskus začinjen soli i maslacem.
Težina pripreme: 3
Vrijeme pripreme: 75 minuta
Sastojci za 4 osobe:
• 2 patlidžana srednje veličine
• 3 zrele rajčice, srednje veličine
• 2 režnja češnjaka
• 1 manji luk
• 1 žlica maslinovog ulja
• 1 žličica šećera
• 1 dl biljnog ulja
• 200 g mozzarelle
• 100 g parmezana
• 400 g kuskusa
• 7 dl kipuće vode
• 10 g maslaca
• nekoliko listića svježeg bosiljka
• sol, papar
Priprema:
1. Patlidžane narežite na ploške debele jedan centimetar, posolite i stavite da odstoje dvadesetak minuta da izgube gorčinu. Ocijedite im suvišnu tekućinu. Ispecite ih s obje strane na vrućem ulju na grill tavi i izvadite na kuhinjski papir da se osuše.
2. Na ulju pirjajte sjeckani luk dok ne postane staklast, potom dodajte češnjak i pričekajte dok na pusti miris. Tada dodajte oguljene i očišćene rajčice (samo meso bez koštica) narezanu na kockice. Pirjajte dvadesetak minuta, a na kraju dodajte listiće bosiljka.
3. Zagrijte pećnicu na 200°C. U namašćenu vatrostalnu posudu (jednu veliku ili nekoliko manjih) slažite prvo umak od rajčice, potom pečene patlidžane, ploške mozzarelle, pa ponovite istim redoslijedom dok ima sastojaka. Pospite parmezanom i stavite u pećnicu na 20 minuta da se zapeče.
4. Za to vrijeme pripremite kuskus. Prelijte kuskus kipućom vodom, posolite, dodajte maslac i miješajte na laganoj vatri 4 minute, po potrebi podlijevajte kipućom vodom.
5. Poslužite toplo.