Petra Pejnović

Datum objave: 24. 08. 2018.

Ukoliko ste ikada zavirili u talijansku kuharicu ili ste bili na putovanju Italijom, pronaći ćete ovaj talijanski klasik. 

Parmigiana di melanzane je naime, jednostavan složenac od patlidžana sa šalšom od rajčica, svježim bosiljkom i sirom. Vrste sira kojima se nadjeva parmigiana razlikuju se od regije do regije, pa se tako cacciocavalo koristi na Siciliji, a mozzarella di bufala u Napulju. S obzirom da dolazi sezona patlidžana, predlažemo Vam da isprobate našu malo drugačiju verziju ovog talijanskog klasika!

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe:
• 1kg patlidžana
• 1/2kg zrelih rajčica ili 2 konzerve pelata
• 2 male ljutike
• 2 režnja češnjaka
• Svježi bosiljak
• Maslinovo ulje
• Sol i svježe mljeveni papar
• 250g ricotte
• 150g Parmigiano reggiano sir (ili drugi tvrdi sir po želji)

Priprema:
1. Patlidžane narežite na ploške, posolite i ispecite na grill tavi, roštilju ili u pećnici. 
2. Dok se patlidžani peku, napravite šalšu. Na maslinovom ulju kratko propirjajte sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak, dodajte svježe zrele rajčice narezane na kockice ili pelate. Kratko pirjajte, začinite sa soli, svježe mljevenim paprom i svježim bosiljkom. 
3. Slaganje: prvo red pečenih patlidžana, zatim red pripremljene šalše, te gore natrgajte ricotta sir te naribajte parmezan. Slažite slojeve ovim redom dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj neka bude šalša sa ricottom i parmezanom.
4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 30-ak minuta. Servirajte toplo ili hladno sa listićima svježeg bosiljka. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari