Bilo da ih obožavamo ili pak ne možemo smisliti, jedno je sigurno – punjene paprike u domaćoj gastronomiji uživaju kultni status.
Punjene ili filane paprike, čine postojan dio hrvatske kulture stola i folklora i prate nas kroz cijeli život, a domaćinstva u kojima se ljeti u velikom loncu, pa čak i na najvećim vrućinama povremeno ne krčka mljeveno meso s rižom u zelenim jestivim posudicama, prava su rijetkost.
Složit ćete se da punjene paprike donose okus i miris ljeta i djetinjstva. Njihovu duboku ukorijenjenost u našoj gastronomiji te važnost u svakodnevnom životu potvrđuju i brojna književna djela koja ih spominju uključujući posljednji roman Miroslava Krleže, a punjene paprike opjevali su i određeni dječaci iz Dalmacije.
Donosimo vam recept za pripremu ovog omiljenog ljetnog klasika, ali u vegetarijanskoj verziji.
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci za 3 osobe:
• 6 paprika
• 2 žlice maslinova ulja
• 4 žlice nasjeckanog poriluka
• ribana mrkva (oko 10 g)
• 12 žlica heljdine kaše
• 2 lista celera
• sol i papar
Priprema:
1. Sitno nasjeckan poriluk i ribanu mrkvu izdinstati na žlici ulja.
2. Smjesu dinstanog poriluka i mrkve umiješati u heljdinu kašu i dodati celerov list. Smjesu začiniti solju i paprom.
3. Polovice paprike napuniti pripremljenom smjesom pa naliti malo vode u posudu dovoljno da voda prekrije dno. Paprike peći u ugrijanoj pećnici na umjerenoj temperaturi dok ne postanu mekane.