Anita Karaman

Datum objave: 24. 03. 2023.

Jedno od mojih omiljenih jela je tjestenina s plodovima mora, a ovog puta kupila sam sitnu sicilijansku tjesteninu, tzv. ‘orzo’, koju možete pripremiti kao rižu. To znači da se tjestenina ukuhava direktno u umak i divno upije sve okuse – šalšu, bijelo vino, temeljac od kozica i sok koji otpuste školjke. Uz maslinovo ulje, svježi peršin i bosiljak, svi sastojci mediteranskog comfort fooda su u jednom loncu. Jelo je savršeno za kraj ljeta, kada su rajčice najbolje, ali možete ga pripremati i tijekom godine ako posegnete za pelatima. Nemojte preskakati izradu temeljca od kozica jer bez toga neće biti isto.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 70 minuta

Sastojci za 4 osoba:
• 500 g svježih, neočišćenih kozica
• 500 g svježih miješanih školjaka (dagnje, vongole, mušule i sl.,po želji)
• maslinovo ulje
• 1 glavica luka
• 3 režnja češnjaka
• 3-4 velike, zrele rajčice (može i mala konzerva pelata)
• 0.5 dl bijelog vina (nije obvezno)
• 500 g orzo tjestenine
• sol, papar
• svježi bosiljak i peršin

Priprema:
1. Operite, pa očistite kozice: odvojite repove od glava i očistite ih od ljuski. Ljuske i glave prelijte vodom i zakuhajte kako biste dobili temeljac. Kuhajte ga 20-30 minuta na laganoj vatri i procijedite.
2. Školjke operite. Ako koristite dagnje, posebno velike, možete ih unaprijed očistiti od unutarnjih dlačica: ubacite ih u lonac s poklopcem, ulijte pola čaše vode i kratko ih parite poklopljene (2 minute) kako bi se otvorile. Neotvorene školjke bacite, a otvorene izvucite iz ljuske i odstranite im vlaknaste niti. Odložite očišćene dagnje do korištenja u jelu.
3. Na maslinovom ulju sporo zažutite nasjeckanu glavicu luka dok ne omekša. Lagano je posolite tijekom pirjanja.
4. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko pržite, a zatim i nasjeckane rajčice. Kuhajte ih 20-ak min, dok se ne raspadnu u šalšu. Malo posolite jelo.
5. Ubacite vino i pričekajte da alkohol ispari. Ubacite tjesteninu, a kad se sva zrna oblože umakom, počnite lagano podlijevati temeljcem od kozica, stalno miješajući, sve na laganoj vatri. Posolite i popaprite jelo.
6. Kad je tjestenina napola kuhana, dodajte školjke i repove kozica. Nastavite podlijevati temeljcem do željene gustoće. Pazite da se tjestenina ne prekuha i da ne miješate jelo preagresivno, koristite drvenu kuhaču.
7. Kušajte i, po potrebi, dosolite. Dovršite jelo svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i vrlo fino nasjeckanim začinskim biljem. Nježno promiješajte i poslužite vruće!

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Fotografije su vlasništvo Jelena Katavić Photography.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kozice, ručak, školjke,

Komentari