Zanimljiva biljna varijanta okruglica poslužena u zamamnom curry umaku.
Težina pripreme: 2
Vrijeme pripreme: 40 min
Sastojci za okruglice: crna beluga leća 125 g, kvinoja 50 g, sjemenke komorača 1 žličica, sol, češnjak u prahu 1 žličica, svježi peršinov list, svježi tofu 100 g, maslinovo ulje 1 žlica
Sastojci za umak za 2 porcije: češnjak 2 režnja, đumbir 1 žlica naribanog, kurkuma pola žličice, maslinovo ulje 1 žlica, 1 svježa rajčica (ili malo pasirane rajčice), piskavica list (po želji), kokosovo mlijeko 1 konzerva, svježi sok od limete 1 žlica, sol, papar
Priprema:
1. Skuhati leću (u vodu dodati 1 žličicu sjemenki komorača) i u odvojenom loncu kvinoju. U električnoj sjeckalici izmiksati pola kuhane leće dok se ne postigne tekstura grubljeg pijeska zatim dodati ostatak leće i kvinoju i pomiješati sa češnjakom u prahu i sjeckanim peršinovim listom i posoliti.
2. Zatim u istoj sjeckalici izmiksati tofu s maslinovim uljem i umiješati ga u smjesu (tofu će povezati smjesu).
3. Mokrim rukama oblikovati okruglice i slagati ih na papir za pečenje na limu za pečenje. Peći u ugrijanoj oko 20 minuta na otprilike 200 ˚C.
4. U međuvremenu napraviti umak. Na žlici ulja protisnuti 2 režnja češnjaka i dodati 1 žlicu naribanog đumbira. Dodati kurkumu (pola žličice) i kratko popržiti. Dodati nasjeckanu rajčicu i pirjati dok ne ispari tekućina oko 5 min. Zatim umiješati kokosovo mlijeko, sušenu piskavicu, 1 žlicu soka od limete, 1 žličicu tamnog muscovado šećera, sol, malo mljevene ljute papričice i papar. Pustiti da proključa i isključiti.
5. Pečene okruglice staviti u umak i poslužiti posuto svježim peršinovim listom. Poslužiti s kuhanom rižom.