Isprobajte ovu zdraviju verziju poznatog švedskog klasika koju će obožavati i najveći mali izbirljivci.
Težina pripreme: 2
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci za 4 osobe:
mesne okruglice:
• mljevena puretina, 500 g
• chia sjemenke, 2 žlice
• jaje, 1 komad, lagano izmućeno
• mrkva, 1 manji korijen, sitno naribana
• slatka mljevena paprika, ½ žličice
• češnjak, 2 režnja, protisnuti
• sol, ½ žličice
• papar, svježe mljeveni, ¼ žličice
umak:
• grčki tip jogurta, 200 g
• maslinovo ulje, 1 žlica
• brašno, 1 žličica
• senf, 1 žliča
• soja umak, 1 žlica
• pileći temeljac, 450 mL
• papar, ¼ žličice
• svježi peršin, sitno sjeckani, 2 žlice
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. U većoj posudi pomiješajte sve sastojke kako bi dobili smjesu za izradu mesnih okruglica.
3. Pleh za pečenje prekrijte masnim papirom. Žlicom vadite smjesu, oblikujte kuglice promjera otprilike 5 cm pa ih rasporedite na pleh za pečenje i stavite u pećnicu na 15 do 20 minuta.
4. Pripremite umak tako da u veliku zagrijanu tavu dodate maslinovo ulje, grčki tip jogurta, senf i soja umak. Smjesu dobro izmiješajte, a zatim dodajte brašno. Promiješajte i kuhajte još 3 minute dok umak ne dobije zlatnu boju.
5. Polagano dodajte vrući pileći temeljac i kuhajte još 10 minuta konstantno miješajući.
6. Na kraju dodajte papar i svježi peršin.
7. Pečene mesne okruglice poslužite s pripremljenim umakom, pire krumpirom i džemom od brusnica.