Matejka Buča

Datum objave: 29. 11. 2019.

Jako volimo ananas i često ga ubacujemo u smoothieje - no zapravo rijetko s njime radimo deserte. Kad mi je ostao komad zrelog, sočnog ananasa, odlučila sam ga spariti sa zdravijim sastojcima poput kokosovog šećera i integralnog brašna - što je bio pun pogodak! Karamelizirani ananas i sirup koji se stvori tim procesom daju kolaču divnu sočnost i aromu, tako da je ovaj kolač još jedan dokaz da zdraviji deserti mogu biti itkekako ukusni. 

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci za kalup promjera 20x20 cm:
● 75 g mljevenog kokosa
● 100 g integralnog pirovog brašna
● 2 žličice praška za pecivo
● prstohvat soli
● 2 jaja
● 60 g kokosovog šećera
● 125 g milerama
● 2 žlice kokosovog ulja
● 2 žlice kokosovog šećera
● 6 kriški svježeg ananasa 

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje.
2. Ananas narežite na kriške debljine oko 1/2 cm, odrežite koru i izdubite tvrdi dio iz sredine. Na neprijanjajućoj tavi otopite kokosovo ulje i šećer (dvije žlice) pa dodajte ananas. Pirjajte oko 5 minuta, tj. dok se ananas lijepo ne karamelizira, a šećer i ulje pretvore u sirup. Posložite ananas na dno kalupa i prelijte ostatkom sirupa.
3. Jaja i šećer (60 g) dobro izmiješajte pjenjačom ili mikserom pa dodajte mileram. Zasebno pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i kokos koji ste prethodno malo usitnili u sjeckalici ako je prekrupan – trebao bi biti strukture poput kristalnog šećera, recimo.
4. Smjesu prelijte preko ananasa. Možda će dio sirupa proviriti na površinu, no ništa zato – kolač će biti još sočniji. 
5. Pecite oko 25 min, tj. dok biskvitasti dio nije pečen u sredini, tj. čačkalica izađe čista kad ju ubodete. Ohladite u kalupu do mlakoga pa prebacite na tanjur za posluživanje tako da ga prislonite na kalup i brzim pokretom izvrnete na tanjur. Poslužite toplo ili hladno, u svakom slučaju je fino. Dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ananas, desert, like chocolate,

Komentari