Petra Vlak

Datum objave: 20. 12. 2017.

Bakalar je bila jedna od komercijalno najznačajnijih riba tijekom Srednjeg vijeka u Europi. Usoljeni i sušeni bakalar još uvijek je vrlo popularna namirnica u mnogim zemljama, a posebno u Norveškoj, Portugalu i Brazilu.

U našim krajevima obično ga povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji. Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema „na bijelo“, „na crveno“, kao složenac ili pašteta. Slijedi i naš prijedlog za pripremu bakalara kao namaza.

Vrijeme pripreme: ukoliko koristite suhi bakalar 1 dan namakanja + 2 sata kuhanja bakalara + 15-ak minuta za pripremu namaza

Težina pripreme: 2

Sastojci:
•    1 sušeni bakalar (400 – 500 g)
•    2 – 3 manja krumpira
•    7 – 8 češnjeva češnjaka
•    Vezica svježeg peršina
•    Sol, svježe mljeveni papar
•    Oko 500 ml maslinovog ulja

Priprema:
1. Dan ranije namočite sušeni bakalar u hladnu vodu koju ćete promijeniti nekoliko puta tijekom dana. Nakon toga ga izvadite, narežite na nekoliko manjih dijelova te stavite kuhati u hladnu vodu. Kuhajte ga oko 2 sata, dok nije sasvim mekan. Vodu u kojoj se bakalar kuhao ne bacajte, u nju stavite kuhati krumpir u kori, koji ste prethodno dobro oprali.
2. Dok se krumpir kuha, očistite bakalar od kože i kostiju. Meso bakalara stavite u blender, te dodajte sitno nasjeckani češnjak. Kuhani krumpir ogulite, narežite na manje komade i dodajte u blender. Lagano miksajte, uz dodavanje maslinovog ulja. U početku će se sastojci slabije miješati jer je smjesa prilično gusta, ali dodavanjem ulja će postati kremastija. Na kraju začinite sa soli, svježe mljevenim paprom i sitno sjeckanim svježim peršinom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari