Matejka Buča

Datum objave: 12. 01. 2024.

Obožavam ovaj recept jer ovaj nabujak možete jesti topao ili hladan. Ovo jelo pripremamo cijeli život, a mama ga je obično drugi dan znala uvaljati u brašno, jaje i mrvice i spohati pa smo ostatke jeli u malo drugačijem ruhu – uz tartar umak. Ja ga spremam od puretine i bez priloga jer u njemu ima svega, a najfiniji je uz malo kiselog vrhnja.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4-5 obroka:
● 1 srednje velika glavica kelja
● 1 luk
● 2 češnja češnjaka
● 250 g mljevene puretine
● 60 g riže
● 100 ml mlaćenice ili jogurta
● 2 jaja odvojeno bjelanjak od žumanjka
● 3 žlice krušnih mrvica + za posipanje kalupa
● maslinovo ulje
● sol i papar

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup namastite uljem i posipajte krušnim mrvicama. Ja sam radila u okruglom kalupu promjera 24 cm.
2. Kelj očistite od tvrdih dijelova i prokuhajte 5 min u slanoj vodi. Iscijedite, ohladite i nasjeckajte ili izmiksajte u blenderu.
3. Na dvije žlice maslinovog ulja popržite nasjeckani luk dok ne omekša, dodajte puretinu te začinite solju i paprom. Kuhajte dok meso ne promijeni boju.
4. Rižu napola skuhajte (oko 7 min) i iscijedite višak vode.
5. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg uz dodatak prstohvata soli. Žumanjke pomiješajte s keljom, nasjeckanim češnjakom, rižom, mesom, mlaćenicom (ili jogurtom ili kiselim vrhnjem) i krušnim mrvicama (3 žlice). Sve zajedno začinite po želji te polako sjedinite sa snijegom od bjelanjaka.
6. Isipajte u kalup i pecite oko 40 minuta, tj. dok se nabujak lijepo ne zapeče. Poslužite s kiselim vrhnjem. Dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kelj, like chocolate, ručak, večera,

Komentari