Mirja Zupčić

Datum objave: 07. 10. 2022.

Čaj od šipka biljni je čaj kojeg dobro poznajemo i volimo, a dobiva se od biljke Rosa canina odnosno divlje ruže ili šipka.

Grmove divljeg šipka lako je pronaći i prepoznati u prirodi i to na rubovima šuma na osunčanim dijelovima bilo brda ili dolina. Zreli plodovi šipka crvene su boje i tvrdi na dodir, a najukusniji su u ranu jesen u vrijeme kada s grmova otpadne većina lišća.

Postupak pripreme i sušenja

Tijekom branja čuvajte se trnja, a nakon branja što prije krenite s postupkom sušenja. Plodove šipka potrebno je oprati, odrezati im vrhove nožem i narezati na polovice te staviti sušiti. Najbolje ih je sušiti u dehidratoru na 40 stupnjeva, međutim, možete ga osušiti i u pećnici.

Šipak je najbolje sušiti na 50°C oko 3 do 4 sata. Nakon toga valja ga staviti u papirnatu vrećicu i pričekati još par dana da se dodatno osuši na zraku.

Sljedeći korak je usitnjavanje osušenih plodova u multipraktiku. Nakon usitnjavanja slijedi prosijavanje radi uklanjanja dlačica i sjemenki ili oraščića kako ih neki nazivaju. Šipak nemojte previše usitniti radi lakšeg prosijavanja. Osušeni šipak pospremite u staklenke i dobro zatvorite te potrošite unutar godine dana.

Kako kuhati domaći čaj od šipka?

Čaj od šipka najbolje je pripremiti kuhanjem 1 žlice osušenih plodova u 3 dl vode oko 5 minuta na laganoj vatri, nakon čega se preporuča čaj poklopiti i ostaviti stajati joŠ 10 minuta. Za više vitamina C čaj nemojte kuhati nego ga samo prelijte vrelom vodom. Zasladite čaj medom i uživajte u prirodnoj aromi jeseni.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, šipak,

Komentari