Anita Karaman

Datum objave: 27. 10. 2023.

U klasično varivo od slanutka i maslinovog ulja koje moji doma često kuhaju jednom sam dodala šaku sušene tjestenine umjesto krumpira jer obožavam kombinaciju tijesta i grahorica. Jednom sam imala viška blitve pa sam i to ubacila, a jednom sam dio slanutka zgnječila za kremastije varivo i zaljubila se u ovu kombinaciju. Zadnja intervencija bio je dodatak miso paste od soje i ječma koja me kopkala za ovo jelo već tjednima (iz nekog razloga, sviđa mi se kombinacija fermentirane soje i blitve) i mogu zadovoljno reći da će ovo od sada postati standard na mom jelovniku.

Umjesto svježe tjestenine koju sam na brzinu pripremila za ovu priliku možete koristiti suhu kupovnu, ili čak samo krumpir. Umjesto blitve odlično bi funkcionirali špinat, kelj ili raštika. Miso pastu možete izostaviti i samo pojačati količinu soli (ili koristiti neki jači temeljac, povrtni ili pileći). Ako koristite miso i blitvu kao ja, preporučujem vam da jelo pojedete isti dan i da ga ne podgrijavate. Blitva se nikada ne podgrijava, a miso pasta gubi svoja hranjiva svojstva ako prokuha, zato ju i dodajemo na kraju.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe:
● 250 g suhog slanutka
● 1 žličica sode bikarbone
● 3 žlice maslinovog ulja (plus 1 dl za dovršavanje)
● 1 glavica luka
● 5 režnjeva češnjaka
● 1 litra vode
● sol, papar
● pola vezice peršina
● 1 žličica suhog timijana (nije obvezno)
● 200 g očišćene i oprane blitve (bez debljih dijelova korijena)
● 100 g sitnije svježe tjestenine (može i suha)
● 3 žličice miso paste od soje i ječma

Priprema:
1. Suhi slanutak namočite u vodi preko noći uz dodatak žličice sode bikarbone. Sutradan bacite vodu i malo isperite slanutak prije kuhanja.  
2. Na maslinovom ulju u loncu pržite nasjeckani luk na laganoj vatri, uz prstohvat soli. U međuvremenu nasjeckajte češnjak ili ga zgnječite u mužaru, pa dodajte omekšalom luku. Nakon minute laganog prženja, ubacite slanutak i prelijte ga litrom vode. 
3. Kad voda zakuha, kacijolom oberite pjenu i nečistoće koje se skupljaju na površini. Smanjite vatru, dodajte timijan i nasjeckani peršin, pa kuhajte dok slanutak ne omekša. Posolite i popaprite, ali dodajte vrlo malo soli jer je miso slan. Radije na kraju prilagodite slanost.
4. Kad je slanutak kuhan, (ako želite) odvojite 2 kacijole juhe sa zrnima slanutka, sameljite ih štapnim mikserom i vratite u juhu kako bi bila kremastija. Nastavite kuhati na vrlo laganoj vatri, a zatim ubacite nasjeckanu blitvu i tjesteninu. Kad se tjestenina skuha, juha je gotova. 
4. Ako želite dodati miso u juhu, opet kacijolom odvojite decilitar-dva tekućine iz juhe u čašicu ili zdjelicu. Dodajte miso i miješajte kako bi se rastopio. Maknite lonac s juhom s vatre i umiješajte otopinu miso paste, decilitar maslinovog ulja i još malo papra. Kušajte juhu da provjerite treba li još malo soli. 
5. Poslužite odmah, vruće, samostalno ili uz komad kruha.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: blitva, miso, ručak, slanutak, tjestenina, varivo, večera,

Komentari