Anita Karaman

Datum objave: 11. 11. 2022.

U ovoj juhi povezala sam svašta – Dalmaciju i malo Azije, more i tlo, nježne i robusne, zemljane teksture.

Ribarnica je bila prekrcana grdobinama, tržnica jeftinim mladim zeljem (ćimulice kupusa i kelja), a jela mi se i puna jesenska juha s krumpirom i žitaricama. Ukratko, u mojoj glavi sve je to imalo smisla, a u pjatu je ispalo još bolje. Mlado zelje i krumpir skuhala sam na poriluku i češnjaku, u temeljcu od glave grdobine. Komade fileta grdobine ukuhala sam na kraju, da ostanu pahuljasti, a dodatkom heljde, miso paste i malo limuna, juha je dobila zaokruženo tijelo i finu složenost. Iako ovakve juhe zahtijevaju malo više petljanja po kuhinji i nekoliko lončića, konačni rezultat je zaista divan i isplati se.

Napominjem da ne morate koristiti miso pastu ako je nemate, a heljdu možete izostaviti ili zamijeniti nečim poput kvinoje, prosa ili riže. Heljdu nisam kuhala direktno u juhi jer zna otpustiti dosta nečistoće tijekom kuhanja, pa sam je pripremila odvojeno. Sličnu juhu možete skuhati i od bilo koje druge bijele ribe.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 2 porcije:
Temeljac
• 1 manja grdobina (oko 700g)
• 1 luk (očišćen i prerezan na pola)
• 1 stabljika celera
• 1 mrkva
• 1 režanj češnjaka
Miso juha
• maslinovo ulje
• 1 manji poriluk (opran i nasjeckan)
• 3 režnja češnjaka (očišćena i nasjeckana)
• sol, papar
• 1 krumpir (oguljen i nasjeckan na kockice)
• 2 šake mladog zelja (opranog, veće listove natrgati)
• 2-3 žlice kuhane heljde (po želji)
• sol, papar
• 1 žlica limunovog soka (po želji)
• 1 žlica miso paste
• sjeckani svježi peršin

Priprema:
1. Očistite grdobinu: ogulite joj kožu, izvadite škrge i iznutrice i bacite ih. Odvojite glavu od repa, a zatim odvojite 2 fileta od središnje kosti. Filete spremite u frižider, a od glave i kosti skuhajte temeljac. Prelijte ih hladnom vodom, dodajte očišćeni i prerezani luk, mrkvu, češnjak i celer. Zakuhajte, a zatim smanjite vatru i lagano kuhajte pola sata. Kuhačom oberite pjenu i nečistoće koje izađu na površinu. Procijedite temeljac.
2. U međuvremenu, na maslinovom ulju zažutite nasjeckani poriluk. Posolite ga i dinstajte dok ne uvene. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 20-30 sekundi, a zatim zalijte temeljcem. Ubacite nasjeckani krumpir i mlado zelje pa kuhajte dok ne omekšaju. Vrlo pažljivo posolite, imajući na umu da je i miso koji ćete kasnije dodati slan.
3. Narežite filete grdobine. Kad je juha skoro gotova, odvojite 1 kacijolu tekućine i u njoj otopite miso. U juhu prvo dodajte narezanu grdobinu i kuhanu heljdu, kuhajte 2 minute, a zatim umiješajte miso i sok od limuna. Maknite s vatre. Kušajte za slanost, pa dodajte još maslinovog ulja, papra i svježe sjeckanog češnjaka. Poslužite odmah.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bez glutena, juha, kupus, miso, riba, ručak, večera,

Komentari