Za jesenskih dana niti jedan desert ne prija toliko dobro kao pečene jabuke aromatizirane začinima toplih nota poput cimeta, muškatnog oraščića i vanilije.
Izvrsne su onako vruće izvađene iz pećnice, a ništa manje ukusne nisu kada se potpuno ohlade i sve arome prožmu. Dobra vijest je i da se kod ovog deserta ne morate strogo pridržavati količine sastojaka, već sve ovisi o vašim preferencijama.
Donosimo vam recept za pripremu sočnih i mirisnih jabuka koje možete poslužiti u bilo koje doba dana.
Težina pripreme: 1
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci za 4 osobe:
• 4 jabuke
• med, 2 žlice
• orasi, nasjeckani, 2 žlice
• sitne zobene pahuljice, 2 žlice
• sušene brusnice, nasjeckane, 1 žlica
• sok od naranče, svježe cijeđeni, 100 mL
• naribana korica neprskanog limuna, 1 žličica
• mljeveni cimet, ½ žličice
• mljeveni đumbir, ¼ žličice
• mljeveni muškatni oraščić, ¼ žličice
• ekstrakt vanilije, 1 žličica
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. U manjoj posudi pomiješajte orahe, zobene pahuljice, brusnice, limunovu koricu, cimet, đumbir, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije pa dodajte med i sok od naranče. Sve dobro promiješajte i, ako je potrebno, dodajte još soka od naranče.
3. Oprane i očišćene jabuke izdubite i rasporedite u dublju posudu za pečenje.
4. Izdubljene jabuke napunite pripremljenom smjesom.
5. Pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju i porumene.