Petra Pejnović

Datum objave: 20. 12. 2017.

Zbog iznimno povoljnog nutritivnog profila, bakalar se smatra namirnicom korisnom za prevenciju i terapiju brojnih bolesti.

Učestala konzumacije ribe iz hladnih sjevernih mora posebno se preporučuje osobama oboljelim od ateroskleroze ili bolesti srca povezane s dijabetesom. Brojne znanstvene studije pokazuju da su osobe koje redovito jedu ribu izložene manjoj opasnosti obolijevanja od bolesti srca u usporedbi s osobama koje izbjegavaju ribu. Bakalar je posebno dobar saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti jer sadrži korisne omega-3 masne kiseline.

Uz sve navedene dobrobiti, bakalar je zaista poželjna namirnica na blagdanskom meniju, ali se ne smije zanemariti ni tijekom ostatka godine. Donosimo vam jedan takav recept koji ćete rado pripremati tijekom cijele godine.

Vrijeme pripreme: 30 minuta za pripremu + 30-ak minuta pečenje

Težina pripreme: 2

Sastojci:
Za prhko tijesto:
 
•    250 g oštrog brašna
•    125 g maslaca
•    2 jajeta
•    1 žličica maslinovog ulja
•    Sol i hladne vode po potrebi

Za nadjev:
•    400 g svježeg ili smrznutog fileta bakalara
•    300 g mladog svježeg špinata
•    4 jaja
•    200 ml kiselog vrhnja
•    Sol, svježe mljeveni papar, malo sušenog timjana po želji
•    Maslinovo ulje

Priprema:
1.    Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka  za prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku dok pripremate nadjev.
2.    Filete bakalara narežite na manje komadiće te začinite sa soli i svježe mljevenim paprom. Kratko ga prepecite na vrućoj tavi s malo maslinovog ulja. Dodajte mladi špinat, pustite nekoliko minuta da „uvene“.
3.    U zasebnoj posudi lagano umutite jaja i kiselo vrhnje.
4.    Tijesto razvaljajte, te stavljajte u kalupe za male pite (isto tako, možete napraviti jednu veliku pitu). Izbodite tijesto  vilicom i stavite špinat i ribu u sve male pite. Na kraju, u svaku pitu stavite mješavinu jaja i kiselog vrhnja.
5.    Pite stavite na lim za pečenje, te pecite na 180°C 30-35 minuta.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bakalar, pita, recept, ručak, večera,

Komentari