Jeste li ikada pokušali napraviti domaću focacciu? Ovaj talijanski klasik sigurno će pronaći mjesto na vašem obiteljskom stolu kao zamjena za uobičajeni kruh. Servirajte ga s crnim maslinama, nekoliko kriški domaćeg pršuta ili finog sira, te umacima od avokada, slanutka ili pečenih patlidžana.
Vrijeme pripreme: 10 min pripreme+15 min pečenja+ 24-48h fermentacije
Težina pripreme: 2
Sastojci za 2 male focaccie:
• 500 g glatkog brašna
• 1 žličica suhog kvasca
• 1 žličica soli
• 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• Oko 200 ml tople vode
• Za dekoraciju nekoliko zelenih ili crnih maslina, grančica ružmarina te sušene ili svježe rajčice
Priprema:
1. Od svih sastojaka umijesite mekano tijesto, najbolje mikserom. Prebacite u posudu nauljenu s maslinovim uljem, te prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 24-48h.
2. Sljedećeg dana tijesto oblikujte prstima u dvije manje focaccie, stavite ih na papir za pečenje te s prstima napravite karakteristične rupice na njihovoj površini u koje stavite masline po želji ili cherry rajčice. Pecite na 220°C 15-ak minuta dok ne porumene.