Tena Škunca

Datum objave: 14. 09. 2018.

Od sada pa nadalje nikad više nećete baciti vodu u kojoj se kuhao slanutak!

Aquafaba, što je službeni naziv za tekućinu u kojoj se kuhao slanutak, pokazala se kao odlična zamjena za bjelanjak. Stoga, ukoliko iz bilo kojeg razloga ne konzumirate jaja, a imate veliku želju za pripremom slastica, predlažemo vam da pripremite ovaj jednostavni i brzi kolač s mirisima Mediterana.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci za 6 osoba:
• ½ šalice pirovog brašna
• ½ šalice glatkog brašna
• 1 šalica otkoštićenih datulja
• ½ šalice aquafabe
• ½ šalice soka od jabuke
• 3 žlice maslinovog ulja
• ½ šalice gorkog kakaa
• 2 žličice praška za pecivo
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 2 žlice mljevenog rogača
• 1 žličica jabučnog octa
• prstohvat soli
• ½ šalice tostiranih i grubo sjeckanih oraha

Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje veličine otprilike 20x20 cm obložiti papirom za pečenje.
2. U veću posudu prosijati obje vrste brašna i gorki kakao, a zatim dodati prašak za pecivo, rogač i sol.
3. U multipraktiku miješati datulje, sok od jabuke, maslinovo ulje, ekstrakt vanilije i jabučni ocat do glatke konzistencije.
4. Dobivenu smjesu mokrih sastojaka pomiješati sa smjesom suhih sastojaka dok ne nastane glatka smjesa.
5. Aquafabu  pomoću miksera izmiksati do konzistencije „snijega od bjelanjaka“. Najprije miksati otprilike 5 minuta na manjoj brzini, a zatim povećati brzinu i miksati još 5 minuta. Nastalu smjesu lagano pomiješati sa preostalim sastojcima pa dobivenu smjesu prebaciti u pripremljeni kalup za pečenje i posipati sjeckanim orasima.
6. Peći u zagrijanoj pećnici otprilike 30 – 35 minuta. Prije rezanja i posluživanja kolač u potpunosti ohladiti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, slanutak, vegetarijanski,

Komentari