Anita Karaman

Datum objave: 05. 01. 2024.

Marmelada od kumkvata divan je proizvod koji svojom citrusnom svježinom vrlo svestrano može nadopuniti vašu smočnicu ili poslužiti kao unikatan poklon za dragu osobu. Dvije bitne stvari malo otežavaju cjelokupan proces, ali gledajte na to kao na meditativnu aktivnost: kumkvate morate očistiti od svih koštica i nasjeckati, a zatim ih, pomiješane s vodom, šećerom i malo limuna, dugo macerirati kako bi kora kumkvata omekšala (u suprotnom će biti žilava). Zbog toga preporučujem odležavanje smjese preko noći. Gotovu marmeladu dodajte u palačinke, kolače, jogurt ili sladoled, a meni je najdraži s maslacem na dobrom, cjelovitom kruhu.

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 2 sata i 20 minuta

Sastojci za 6 teglica (po 300 ml):
• 6 šalica očišćenih i narezanih kumkvata
• 3 šalice šećera
• 3 šalice vode
• korica jednog domaćeg limuna
• sok jednog limuna
• pasta od vanilije ili mahune vanilije (po želji)
• prstohvat cimeta, kardamoma ili anisa (po želji)

Priprema:
1. Kumkvate prerežite na četvrtine, izvucite im koštice i pokušajte izvući što je više moguće bijelih unutrašnjih membrana, iako to možete i preskočiti. Nasjeckajte očišćene kumkvate. Tek sada punite šalice, jednu po jednu, i odmjerite 6 šalica.
2. Pripremljene kumkvate stavite u lonac i dodajte im sve ostale sastojke. Promiješajte kuhačom.
3. Ostavite tako pripremljenu smjesu da odleži nekoliko sati (3-4 sata) ili preko noći.
4. Prebacite lonac na štednjak, pustite da smjesa zavrije, smanjite vatru i lagano krčkajte sat do sat i pol vremena da se marmelada zgusne. Imajte na umu da će se hlađenjem još malo stisnuti. 
5. Pola sata prije kraja kuhanja sterilizirajte staklenke: zagrijte pećnicu na 200C, a staklenke operite u vodi i deterdžentu. Na lim za pečenje stavite mokru čistu kuhinjsku krpu, a na nju preokrenite staklenke otvorom prema dolje. Stavite ih u pećnicu na 15 minuta, a zadnjih 5 minuta dodajte i poklopce.
6. Pažljivo izvucite staklenke iz pećnice, preokrenite ih (koristite se krpom ili zaštitnom rukavicom) i odmah napunite vrućom marmeladom. Nemojte ih prepuniti, neka ostane prazna 1 cm do vrha. Zatvorite staklenku, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite u hladnjak.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari