Ako nikada samostalno niste pripremali marinirane inćune, ne znate što propuštate! Nemojte da vas odbije čišćenje inćuna i malo prljanja ruku - shvatite to kao terapiju. Krajnji rezultat je predivan, puno nježniji (i povoljniji!) od kupovnih inćuna, a možete ih marinirati u provjereno kvalitetnom maslinovom ulju i začinima koje želite (moje ulje obogaćeno je svježim timijanom, peršinom, paprom, čilijem i limunovom koricom). Uz inćune sam poslužila finu salatu s rikulom, kvinojom i feta sirom, dobar kruh i bijelo vino.
Težina pripreme: 2
Vrijeme pripreme: 1 h
Sastojci
Marinirani inćuni
• 0,5 kg svježih inćuna
• sok 2-3 limuna
• sol
• maslinovo ulje
• papar
• 3 režnja češnjaka
• listići svježeg timijana i peršina
• suha čili papričica (po želji)
• korica jednog limuna
Salata
• oprana i posušena rikula
• kuhana ohlađena kvinoja
• narezane rotkvice
• nasjeckani mladi luk
• nasjeckani listovi peršina
• nasjeckana korica usoljenog limuna (ili ribana korica običnog)
• namrvljeni feta sir
• limunov sok
• sol i papar
• maslinovo ulje
• žlica pesta od bosiljka
Priprema:
Priprema inćuna
1. Inćunima odrežite glave i povucite ih zajedno s utrobom. Ostatak iznutrica očistite prstom, a zatim nježno razdvojite inćun na dva spojena fileta. Pažljivo izvucite kost, po želji nožem razdvojite filete na 2 dijela, malo ih isperite i posušite na kuhinjskom ručniku.
2. Pripremljene filete posolite, složite u zdjelicu i prelijte limunovim sokom. Neka se mariniraju pola sata.
3. U međuvremenu, odvojite i operite listiće timijana i peršina, režnjeve češnjaka zgnječite ili prerežite na pola, a s limuna guljačem za krumpir ogulite 3-4 trake korice (samo žuti dio kore).
4. Inćuni će pobijeliti dok se mariniraju. Ocijedite ih od limuna i posložite u posudu ili staklenku, a između slojeva slažite i papar, papričicu, limun i začinsko bilje. Prelijte inćune maslinovim uljem, prekrijte prozirnom folijom ili poklopcem i spremite u hladnjak na barem 24 sata, nakon čega su spremni za konzumaciju. Čuvajte ih u hladnjaku.
Priprema salate
1. Salatu pripremite u količinama koje želite, bez striktnih mjera, ovisno o namirnicama koje preferirate:
2. Od limunovog soka, maslinovog ulja, soli, papra i pesta napravite dresing za salatu.
3. Možete koristiti i druge vrste zelene salate, matovilac, krastavce, kukuruz, cherry rajčice, koromač ili bilo koju sezonsku salatu.
Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!