Petra Vlak

Datum objave: 13. 12. 2019.

Madeleines je tradicionalni francuski kolačić, koji se servira uz popodnevnu šalicu kavu ili čaja. Većina ljudi ove kolačiće povezuje s francuskim piscem Marcelom Proustom, koji ih je opisao u romanu „U potrazi za izgubljenim vremenom“. Ovi mirisni kolačići vratili su njegove uspomene iz djetinjstva kada je nakon mnogo godina ponovo okusio Madeleines. Tako su ovi mekani kolačići postali jedna od najpoznatijih metafora sjećanja na neka prošla vremena.

Za pravi Madeleine trebat će vam kalupi u obliku školjkica, ali mogu poslužiti i kalupi za bakine kolačiće u obliku šape. 

Vrijeme pripreme: 10 minuta za pripremu + 10-12 minuta pečenje

Težina pripreme: 2

Sastojci:
• 125 g kokosovog šećera
• 125 g maslaca
• 3 jaja
• 200 g bademovog brašna
• Naribana korica + sok 1 limuna
• 2 žlice maka
• Prstohvat soli

Priprema:
1. Maslac otopiti na laganoj vatri dok ne poprimi svijetlo smeđu boju i ne razvije divnu orašastu aromu. Procijediti ga kroz sitno sito te pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.
2. Cijela jaja umutiti sa šećerom, dodati limunovu koricu i sok. Dodati mak i otopljeni maslac, bademovo brašno prosijati i lagano umiješati. Metalne ili silikonske kalupiće namastiti i napuniti smjesom. Peći na 200°C 10-12 minuta. Servirati uz čaj s malo šećera u prahu. 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, kolači, limun,

Komentari