Datum objave: 04. 09. 2020.

Primorci s Kvarnera stari su morski vukovi, koji znaju uloviti, ali i pripremiti ribu. Tradicionalna riblja juha, kojom će vas poslužiti u gotovo svakoj kući na Kvarneru, lijek je za dušu i tijelo.

Vrijeme pripreme: 60 min

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe:
•    800 g ribe (škarpina, arbun)
•    1 žlica limunova soka
•    2-3 žlice maslinovog ulja
•    2 češnja češnjaka
•    1 grančica celera
•    2 žlice nasjeckanog peršina
•    100 g kuhane riže
•    1,5 l vode
•    70 g krumpira
•    100 g korabice
•    20 g peršinova korijena
•    25 g celerova korijena
•    50 g mrkve

Priprema:
1. Ribu dobro očistite i operite.
2. Mrkvu, korijen celera, korijen peršina, korabu i krumpir očistite i stavite kuhati u hladnu vodu.
3. Kad je povrće napola kuhano, dodajte očišćenu ribu i Vegetu, grančicu celera i češnjak. Ribu kuhajte dvadesetak minuta dok ne omekša.
4. Kuhanu ribu izvadite, a juhu procijedite. Kuhano povrće narežite na kockice. Ribu odvojite od kosti i kožica te natrgajte na manje komade.
5. U procijeđenu juhu dodajte narezano povrće, kuhanu rižu, maslinovo ulje i komadiće ribe. Juhu stavite na vatru da još malo kuha, po potrebi posolite i dodajte limunov sok.
Posluživanje:
Juhu rasporedite u tanjure i pospite sitno nasjeckanim peršinovim lišćem.
Savjet:
Juha će biti bistrija, a i ukusnija, ako ribu kuhate na umjerenoj vatri.

Pošalji prijatelju na email

Komentari