Matejka Buča

Datum objave: 08. 03. 2024.

Kad pogledate sastojke, bit će vam jasno da ovo nije obično pecivo i da su okusi stvarno komplementarni – parmezan, češnjak, origano… Dobra bi ideja bila i svaku kuglicu napuniti s malo sira za još bogatija peciva. U svakom slučaju, ovi kruščići su hit kad god ih napravim pa vjerujem da će se svidjeti i vama :)

Težina pripreme: 2

Vrijeme pripreme: 2 h

Sastojci za 10 do 12 komada:
Tijesto
• 200-220 g glatkog brašna
• 1 vrećica suhog kvasca
• 1 žličica soli
• 1 žličica meda
• 3 žlice maslinovog ulja + još za premazivanje
• 100-120 ml tople vode
Premaz
• 50 g otopljenog maslaca
• 2 žlice ribanog parmezana
• 1/2 žličice sušenog peršina
• 1 žličica sušenog bosiljka
• 1 žličica sušenog origana
• 2 manja češnja češnjaka skroz usitniti ili protisnuti
• sol po želji

Upute:
1. Brašno, sol, kvasac, med, ulje i dio vode stavite u posudu pa pomoću miksera ili ručno umijesite meko tijesto poput tijesta za kruh ili peciva. Mijesite oko 7 min (najbolje je prebaciti na radnu plohu), tj. dok tijesto ne postane glatko i podatno. Količinu vode i brašna možete prilagođavati s obzirom na to koliko tijesto bude tvrdo ili ljepljivo. Kad budete zadovoljni strukturom tijesta, premažite ga uljem i stavite u posudu te prekrijte krpom. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 45 min.
2. U međuvremenu pomiješajte sastojke za premaz. Kalup za muffine premažite maslacem.
3. Tijesto kratko premijesite, podijelite u manje dijelove pa rukama oblikujte kuglice promjera cca 2 cm. Trebalo bi ih biti 30-36 kom.
4. Svaku kuglicu cijelu umočite u premaz.
5. U svaki otvor kalupa za muffine stavite po tri kuglice.
6. Sada pećnicu zagrijte na 180°C i pustite muffine da još odmore dok s epećnica ne zagrije.
7. Pecite oko 20 minuta tj. dok kruščići ne poprime lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, pustite da odstoje 5 min u kalupu a onda ih izvadite i pokrijte krpom da malo otpuste tj. omekšaju. Poslužite tople ili hladne, dobar tek :)

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu

Pošalji prijatelju na email

Komentari