Matejka Buča

Datum objave: 27. 12. 2019.

Sastojci za kruh promjera 20 – 22 cm:
Tijesto
• 350 g mekog brašna
• 35 g šećera
• 1 vanili šećer
• prstohvat soli
• 1 vrećica suhog kvasca
• 200-220 ml toplog mlijeka
• 50 g otopljenog maslaca
Nadjev
• 100 g mljevenih badema
• 50 g smeđeg šećera
• 50 g otopljenog maslaca + još malo za premazivanje
• 2 žličice cimeta
• šećer u prahu za posipanje

Priprema:
1. Od sastojaka za tijesto umijesite glako, mekano tijesto, Bitno je da ne bude suho i tvrdo, morat ćete dodavati mlijeko po potrebi kako bi vam tijesto bilo jako podatno dok ga mijesite. Možete naravno mijesiti i pomoću nastavka za tijesto na miskeru. Mijesite dugo kako bi tijesto bilo vrlo elastično, min 7-10 min.
2. Tijesto prebacite u posudu i prekrijte krpom te pustite da se udvostruči, oko 1 sat.
3. Za to vrijeme pripremite nadjev – pomiješajte sve sastojke.
4. Tijesto premijesite pa podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u krug debljine 2 mm i izrežite na jednaku veličinu pomoću tanjura – morate imati četiri jednako velika kruga.
5. Krugove slažite jedan na drugi, a svaki premažite trećinom nadjeva tako da imate četiri sloja tijesta i tri sloja nadjeva. Dobro utisnite tijesto sa svih strana kako nadjev ne bi virio izvan tijesta.
6. Na sredinu tijesta sada stavite čašu, a ostatak zarežite u krug na 12 jednakih dijelova, dobit ćete izgled latica cvijeta. Uzimajte dva po dva kraka i motajte ih na suprotne strane dva puta. Zatim donje krajeve krakova spojite tako da u konačnici dobijete izgled zvijezde s osam krakova. Pazite da tijesto dobro spojite kako se ne bi razišlo za vrijeme pečenja.
7. Cijelu zvijezdu premažite otopljenim maslacem.
8. Sada pećnicu zagrijte na 180°C i za to vrijeme pustite zvijezdu da malo odstoji. Pecite 25 minuta tj. Dok površina ne postane lijepe zlatne boje. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Dobar tek!

 

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Božić, desert, like chocolate,

Komentari