Krafne mogu jesti u svako doba godine, iako ih izbjegavam jer sam prilično neumjerena kad ih se dohvatim. Najdraže su mi domaće, punjene s puno domaćeg džema, no ove s vanilijom se opasno približavaju tronu! Predlažem da odmah napravite dvostruku smjesu jer ovih dvanaest komada nestanu dok kažeš: „Kuharice, fućkaj!“
Ovaj recept za krafne uspijeva svaki puta. Uzmite misker, olakšajte si život, umijesite tijesto pomoću spiralnih nastavaka… Dodajte puno korice naranče ili limuna za aromu i pazite da je tijesto mekano i glatko te da se dobro digne. I uživajte u njima, bez grižnje savjesti. Dobar tek!
Vrijeme pripreme: 2 h
Sastojci za 12 komada:
Tijesto
• 375 g brašna
• 2 žumanjka
• 1 jaje
• 150 – 170 ml toplog mlijeka
• 60 g otopljenog maslaca
• korica 1 naranče ili limuna
• 1 vrećica suhog kvasca
• 1 žlica šećera
• prstohvat soli
• 10 g meda
Krema
• 250 ml mlijeka
• 1 žlica ekstrakta vanilije ili prstohvat praha vanilije
• 50 g šećera
• 2 žumanjka
• 25 g škrobnog brašna
• 30 g omekšanog maslaca
Priprema:
1. Mlijeko i maslac zajedno zagrijte dok se maslac ne otopi. Pazite da ne bude prevruće nego toplo.
2. Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa umijesite mekano i ljepljivo tijesto. Treba biti lijepo glatko i vrlo podatno. Možete ga mijesiti rukama ili ulupati kuhačom. No iskreno – najlakše ćete ga umijesiti mikserom s nastavcima za tijesto, a možete i ručnim, samo da ima spiralne nastavke.
3. Ostavite ga u pokrivenoj posudi da se udvostruči. Možete ga ostaviti i preko noći, ali tada zdjelu prekrijte prozirnom folijom i tijesto stavite u hladnjak, a ujutro ga izvadite najmanje 30 minuta prije nego što ga upotrijebite.
4. U međuvremenu pripremite kremu. Od ukupne količine mlijeka odvojite 50 ml, a ostalo stavite u posudu zajedno s vanilijom i zagrijte do vrenja. Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke s ostatkom mlijeka dok ne dobijete jednoličnu pastu. Kada mlijeko zavrije, dio mlijeka ulijte u pastu od jaja i brzo promiješajte, a zatim tu smjesu prelijte u lonac s vrelim mlijekom brzo miješajući pjenjačom. Kuhajte na nižoj temperaturi uz stalno miješanje dok ne dobijete gustoću pudinga. Vruću kremu prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme. Ohladite.
5. Kad je krema hladna, izradite maslac mikserom 2 – 3 minute, pa u njega umiksajte kremu dok ne bude glatka.
6. Naraslo tijesto stavite na pobrašnjelu plohu i premijesite. Razvaljajte na debljinu od 1 cm i čašom izrežite krugove čaše. Ostatak tijesta možete još jednom premijesiti i opet iskoristiti na isti način, ali više od toga nemojte da ne bi bilo tvrdo.
7. Pustite krafnice da ponovno narastu pod krpom, barem 15 – 20 minuta.
8. U široku posudu nalijte ulje i zagrijte. Ulje mora biti dovoljno duboko da krafnice ne dodiruju dno kad ih stavite. Ja ga zagrijem na niskoj temperaturi na plinu, a temperaturu provjeravam uz pomoć ostatka tijesta. Ako se tijesto počne pržiti kad ga umočite u ulje, ulje je spremno.
9. Krafnice šupljikavom žlicom slažite u ulje, pazeći pritom da ih ne stavite previše odjednom, moraju imati mjesta. Pržite dok ne potamne s jedne strane (oko 3 minute), a zatim okrenite i ponovite na drugoj strani.
10. Nakon prženja ocijedite ih na papirnatom ručniku i pustite da se malo ohlade, a zatim ih špricom ili slastičarskom vrećicom napunite kremom i pospite šećerom u prahu.
11. I to je to. Dobar tek!
Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu te YouTube kanalu.