Anita Karaman

Datum objave: 15. 12. 2023.

Tražite recept za božićne kekse koji su jednostavni, brzo gotovi, ali ipak malo otkačeniji od tradicionalnih? Ovu sam kombinaciju složila kombinirajući recept za Linzere s meni omiljenim okusima maka, lješnjaka, naranče i kardamoma. Naravno, umjesto naranče možete koristiti limun, umjesto lješnjaka bademe ili orahe, kardamom zamijenite cimetom ili đumbirom - prilagodite ih svom ukusu. Poslužite ih neukrašene ili prelivene čokoladom, punjene marmeladom ili karamelom. Za mene je bijela čokolada bila pun pogodak.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 50 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 40-ak keksića:
● 170 g maslaca
● 100 g šećera
● 1 jaje
● 1 domaća naranča (naribana korica)
● 1 žličica ekstrakta vanilije
● 120 g glatkog brašna
● 80 g lješnjaka
● 2 žlice mljevenog maka
● prstohvat soli
● pola žličice kardamoma (nije obvezno)

Priprema:
1. Lješnjake popržite na suhoj tavici, stavite ih u čistu kuhinjsku krpu i trljajte kako biste odstranili većinu kožice. Ohladite ih i sameljite u mlincu za orahe. Ovaj korak možete preskočiti i koristiti nepržene lješnjake.
2. Pomiješajte brašno, sol, kardamom, mak i mljevene lješnjake.
3. Omekšani maslac mikserom tucite sa šećerom 2-3 minute kako bi smjesa postala svijetla i pahuljasta. Dodajte vaniliju, koricu naranče i žumanjak pa miksajte još minutu.
4. U maslac dodajte suhe sastojke i pomiješajte mikserom ili rukama tek toliko da se tijesto poveže. Ako je presuho, dodajte žlicu vode. Zamotajte ga u plastičnu foliju i spremite u hladnjak na sat vremena.
5. Pećnicu zagrijte na 190C. 
6. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj plohi na debljinu cca. 5mm i izrezujte oblike po želji. Ostatke skupite i ponovno razvaljajte dok god možete izrezivati još keksića.
7. Položite ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u nekoliko serija (neće vam svi stati na jedan pleh) 7-10 minuta, kako bi dobili lijepu boju. Pazite da ne zagore.
8. Ohlađene kekse ukrasite po želji ili ih poslužite bez ikakvih dodataka.

Napomene:

  • Tijesto treba jako ohladiti i dobro ga pobrašniti tijekom valjanja
  • Mak možete izostaviti, a umjesto lješnjaka koristiti bademe ili orahe.
  • Koristite arome koje želite: kardamom, cimet, đumbir, koricu limuna itd.
  • Keksi su izvrsni sami za sebe, ali možete ih ukrasiti otopljenom bijelom ili  crnom čokoladom, glazurama po želji, ili spajati po dva keksa čokoladom ili marmeladom koju volite.

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: blagdani, Božić, keksi, mak, Možeš se udat, naranča,

Komentari