Darija Vranešić Bender

Datum objave: 17. 05. 2024.

Danas vam donosimo brz, jednostavan i preukusan umak od artičoka koji može biti baza za razne vrste tjestenina, kuhanih žitarica ili rižoto. Mi smo se odlučili za tjesteninu od integralne riže.

Prije svega, potrebno je očistiti artičoku i ukloniti nepotrebne dijelove. Proces čišćenja započnite tako što ćete najprije ukloniti stabljiku i vrh. Nakon toga nježno uklonite zelene listove dok ne dođete do jestivih mekanih listova. Tako pripremljenu artičoku najprije utrljajte limunom kako biste spriječili da potamni, a potom uronite u vodu u koju ste dodali cijeđeni sok ili kriške limuna.

Očišćene artičoke prerežite na četvrtine i pirjajte na maslinovom ulju uz podlijevanje bijelim vinom. Dodajte sjeckani peršin (4-5 stabljika), posolite, popaprite, podlijte s malo vode i vina po potrebi i pirjajte barem pola sata uz povremeno miješanje. Pred kraj dodajte malo ribanog parmezana ili pecorino romano. Djelomično usitniti štapnim mikserom. Tako pripremljen umak može biti baza za razne vrste tjestenina, kuhanih žitarica ili rižoto. Mi smo koristili tjesteninu od integralne riže.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Artičoka, ručak, večera, vegetarijanski,

Komentari