Anita Karaman

Datum objave: 15. 09. 2023.

Krem juha od tikve udomaćila se na gotovo svakom obiteljskom stolu. Moja dobitna kombinacija uvijek uključuje sjemenke korijandera, kadulju, prstohvat cimeta, malo meda i blago kiselu notu limunovog soka (i jabučni ocat bio bi krasna zamjena). Pečenjem povrće dobiva dublji, bogatiji okus, a u lim slobodno dodajte i komadić pastrnjaka i/ili jabuke.

Zvijezda recepta ipak su listovi kadulje prženi u jednostavnom pivskom tijestu: ako nađete buketić velikih listova kadulje, ispržite ih, i pojedite dok su još vrući.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 50 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe:
Za juhu:
● 1 kg očišćene, oguljene tikve
● 2 manje glavice luka
● 2 velike mrkve
● 5 režnjeva češnjaka
● 3 žlice maslinovog ulja
● sol
● papar
● začini: sjemenke korijandera, cimet, cayenne, svježi timijan (sve po želji)
● 50 g maslaca
● 10 sitnih listića kadulje
● 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca (može i voda)
● 1 žlica meda
● 1-2 žlice limunovog soka
Za pržene listove kadulje:
● 20-30 velikih listova kadulje
● 4 žlice brašna (vrhom pune)
● 50 ml piva
● 100 ml vode
● ulje za prženje

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. 
2. Tikvu narežite na komade, luk ogulite i narežite na osmine, mrkvice prepolovite po dužini, a češnjeve češnjaka ogulite. Prebacite povrće u lim za pečenje i začinite ga solju, paprom, cayenne paprom, žličicom sjemenki korijandera, prstohvatom cimeta i maslinovim uljem, pa dodajte nekoliko grančica timijana. 
3. Pecite sat vremena. Nakon pečenja, odstranite tvrde dijelove grančica timijana.
4. U lončiću za juhu rastopite maslac i pržite ga dok ne dobije zlaćanu boju. Dodajte kadulju i pržite je 10-15 sekundi, a zatim u lonac ubacite pečeno povrće sa sokovima koji su se nakupili u limu. Prelijte ga temeljcem, dodajte žlicu meda i kuhajte na laganoj vatri još pola sata.
5. Kuhanu juhu ispasirajte štapnim mikserom i provjerite ima li dovoljno soli. Umiješajte limunov sok i poslužite toplo.
6. Začinite brašno solju i paprom. Pomiješajte pivo i vodu, pa ih lagano ulijevajte u brašno, stalno miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice. Spremite smjesu u hladnjak na pola sata.
7. Zagrijte ulje za prženje. Neka bude barem 5cm duboko u posudi za prženje. Ulje ne smije biti prezagrijano ni premalo zagrijano.
8. Listove kadulje umočite u smjesu od brašna i piva te spuštajte u vruće ulje. Pržite ih malo po malo, oko jednu minutu, dok ne postanu hrskavi. Kratko ih ocijedite na kuhinjskom papiru te poslužite odmah, dok su još vrući!

Možeš se udat svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku i Instagramu!

Pošalji prijatelju na email

Komentari