Petra Pejnović

Datum objave: 20. 12. 2017.

Svake godine tijekom prosinca misli svih ljubitelja ribe polako se okreću bakalaru te kulminiraju na badnju večer za blagdanskim stolom.

Bakalar je nedvojbeno česta tema i predmet obožavanja mnogih gurmana, a u predbožićno vrijeme zauzima posebno mjesto u blagdanskoj trpezi.

Tradicionalno se bakalar priprema na bijelo ili na mornarski s krumpirom, međutim mi vam donosimo jušnu kombinaciju bakalara i slanutka koja će vas ugrijati na hladno Badnje večer.

Vrijeme pripreme: ukoliko koristite suhi bakalar 1 dan namakanja + 2 sata kuhanja bakalara + 30-ak minuta za pripremu juhe

Težina pripreme: 2

Sastojci (za 4 osobe):
•    1 suhi (oko 500 g) ili smrznuti file (1000 g) bakalara
•    300 g krumpira
•    200 g suhog slanutka
•    1 glavica ljubičastog luka
•    5 – 6 češnjeva češnjaka
•    1 dl maslinovog ulja  
•    Vezica svježeg peršina
•    Sol, svježe mljeveni papar, lovorov list

Priprema:
1. Ukoliko koristite suhi bakalar, dan prije ga cijelog potopite u hladnu vodu. Vodu promijenite dva do tri puta. Slijedećeg dana ga izvadite, odsjecite peraje te nasjecite na nekoliko manjih komada. Stavite ga kuhati u hladnu vodu, te kuhajte 2-3 sata. Kad je kuhan, malo ga ohladite i očistite od kože i kostiju, te ga natrgajte na manje komade.
2. Suhi slanutak također namočite dan ranije.
3. Ako koristite smrznuti bakalar, samo ga odmrznite i natrgajte na manje komade.
4. Narežite ljubičasti luk i češnjak na sitno te ga lagano propirjajte na maslinovom ulju. Krumpir narežite, a slanutak ocijedite, te ih dodajte luku i češnjaku. Podlijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, dodajte lovorov list te kuhajte 15-ak minuta. Dodajte bakalar te kuhajte još 10-ak minuta dok se sastojci ne prožmu. Začinite sa soli i svježe mljevenim paprom te sitno nasjeckanim svježim peršinom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari