Tena Škunca

Datum objave: 13. 10. 2017.

Nije li jesensko razdoblje jedno od najčarobnijih dijelova godine?

Za toplih jesenskih dana uživamo u šetnjama šuštavim šumskim stazicama koje izgledaju kao da ih je naslikao najtalentiraniji slikarski umjetnik. Obožavamo višesatne potrage za šumskim gljivama, slatkim kestenima i najšarenijim jesenskim lišćem.

Ovaj topli jesenski ugođaj možete prenijeti i u svoj dom – predlažemo vam da pripremite jesenski rižoto od kestena i vrganja.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci za 4 osobe:
•    kesteni, 25 komada
•    svježi vrganji, 250 g
•    Arborio riža, 300 g
•    maslac, 100 g
•    ljutika, sitno nasjeckana, 4 komada
•    češnjak, sitno nasjeckani, 2 režnja
•    tvrdi sir, naribani, 120 g
•    povrtni temeljac, 1,5 L
•    svježi timijan, nasjeckani, 2 žličice

Priprema:
1.    Zagrijte pećnicu na 180°C. Svaki kesten zarežite u obliku križa, rasporedite ih na pleh za pečenje pa stavite u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Ogulite kestene te ih zatim krčkajte u 500 mL kipućeg temeljca otprilike 15 minuta kako bi omekšali.
2.    Očistite vrganje, narežite ih na trakice i kratko propirjajte na 40 grama maslaca.
3.    U drugoj tavi, na 40 grama maslaca pirjajte ljutiku dok ne omekša. Dodajte češnjak i rižu te je glazirajte dok ne postane staklasta. Postepeno dodajte kipući temeljac, pričekajte dok ga riža ne apsorbira pa ponovljajte postupak dok ne iskoristite sav temeljac (oko 20 minuta).
4.    Kestene ocijedite i narežite na kolutiće pa zajedno s vrganjima umiješajte u rižoto. Na kraju dodajte ostatak maslaca, parmezan, timijan te po želji posolite i popaprite.

 

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijetalno, kesteni, vegetarijanski, vrganji,

Komentari