Matejka Buča

Datum objave: 08. 05. 2020.

Obožavam ovakve svestrane deserte!  Mascarpone, ricotta, krem sir, vrhnje za šlag, neka verzija s bijelom čokoladom – sve funkcionira u kremi. Jagode, borovnice, maline, džem umjesto svježeg voća – opet, sve funkcionira. Dodajte limunovu koricu umjesto vanilije pa imate kao cheesecake okus. U mascarpone umiješajte malo otopljene čokolade i imate skroz novi kolač.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Težina pripreme: 2

Sastojci:

Biskvit

•    4 jaja, odvojeno bjelanjci i žumanjci
•    prstohvat soli
•    50 g kokosovog šećera (može i muscovado)
•    75 g integralnog pšeničnog ili pirovog brašna

Krema
•    250 g mascarponea
•    150 g milerama
•    1 žličica ekstrakta vanilije ili prstohvat praha vanilije
•    75-100 g meda tj. po ukusu
•    200 g jagoda + za dekoraciju
 

Priprema:
1.    Pećnicu zagrijte na 170°C, a protvan obložite papirom za pečenje.
2.    Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu i malo bljeđu smjesu. Dodajte brašno i umiješajte pjenjačom, kratko. 
3.    Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. 1/3 snijega umiješajte pjenjačom u žumanjke, a zatim sve to zajedno prebacite u ostatak snijega i lagano špatulom miješajte pazeći da ne izbijete zrak. Bitno je da miješajte polako i da se sav snijeg inkorporira u ostatak smjese. 
4.    Prebacite u kalup, poravnajte i pecite 8-10 min, čačkalica koju ubodete u sredinu treba izaći čista. 
5.    Roladu dok je još vruća, zajedno s papirom na pečenje namotajte i pustite da se tako zarolana ohladi. Druga verzija je da vruću roladu izvrnete na drugi papir za pečenje, onaj na kojem se pekla zatim odlijepite pa roladu zarolate s novim papirom – tako ćete ju kasnije lakše odrolati i papir vam se sigurno neće zalijepiti. No oboje je ok. 
6.    Mascarpone, mileram i vaniliju pomiješajte pjenjačom, zatim dodajte med i probajte okus, dodajte po ukusu. 
7.    Hladni biskvit odrolajte, premažite s 2/3 kreme i prekrijte sitno rezanim jagodama. Zarolajte pa izvana premažite ostatkom kreme i ukrasite jagodama i po želji. Ohladite i klopajte, dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: desert, integralno brašno, jagode, med, rolada,

Komentari