Obožavam ovakve svestrane deserte! Mascarpone, ricotta, krem sir, vrhnje za šlag, neka verzija s bijelom čokoladom – sve funkcionira u kremi. Jagode, borovnice, maline, džem umjesto svježeg voća – opet, sve funkcionira. Dodajte limunovu koricu umjesto vanilije pa imate kao cheesecake okus. U mascarpone umiješajte malo otopljene čokolade i imate skroz novi kolač.
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Težina pripreme: 2
Sastojci:
Biskvit
• 4 jaja, odvojeno bjelanjci i žumanjci
• prstohvat soli
• 50 g kokosovog šećera (može i muscovado)
• 75 g integralnog pšeničnog ili pirovog brašna
Krema
• 250 g mascarponea
• 150 g milerama
• 1 žličica ekstrakta vanilije ili prstohvat praha vanilije
• 75-100 g meda tj. po ukusu
• 200 g jagoda + za dekoraciju
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 170°C, a protvan obložite papirom za pečenje.
2. Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu i malo bljeđu smjesu. Dodajte brašno i umiješajte pjenjačom, kratko.
3. Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. 1/3 snijega umiješajte pjenjačom u žumanjke, a zatim sve to zajedno prebacite u ostatak snijega i lagano špatulom miješajte pazeći da ne izbijete zrak. Bitno je da miješajte polako i da se sav snijeg inkorporira u ostatak smjese.
4. Prebacite u kalup, poravnajte i pecite 8-10 min, čačkalica koju ubodete u sredinu treba izaći čista.
5. Roladu dok je još vruća, zajedno s papirom na pečenje namotajte i pustite da se tako zarolana ohladi. Druga verzija je da vruću roladu izvrnete na drugi papir za pečenje, onaj na kojem se pekla zatim odlijepite pa roladu zarolate s novim papirom – tako ćete ju kasnije lakše odrolati i papir vam se sigurno neće zalijepiti. No oboje je ok.
6. Mascarpone, mileram i vaniliju pomiješajte pjenjačom, zatim dodajte med i probajte okus, dodajte po ukusu.
7. Hladni biskvit odrolajte, premažite s 2/3 kreme i prekrijte sitno rezanim jagodama. Zarolajte pa izvana premažite ostatkom kreme i ukrasite jagodama i po želji. Ohladite i klopajte, dobar tek!
Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu te YouTube kanalu.