Matejka Buča

Datum objave: 17. 07. 2020.

Integralno pirovo brašno moj je adut kad želim pripremiti brzi kolač ili palačinke. Okus i tekstura su mu najsličniji pšeničnom brašnu te se dobro ponaša u kolačima čak i u integranoj verziji. Galette jako volim pripremati zbog njihove jednostavnosti i svestranosti stoga je ovaj desert pun pogodak ako u hladnjaku ili zamrzivaču imate gotovo bilo kakvog voća - uz malo maslaca i dobre volje, desert je gotov za čas :)

Za pitu promjera otprilike 22-24 cm

Vrijeme pripreme: 90 min

Težina pripreme: 2

Sastojci:
Tijesto
•    250 g integralnog pirovog brašna
•    130 g hladnog maslaca
•    50 g smeđeg šećera ili drugog po želji
•    1/4 žličice soli
•    1 jaje
•    po potrebi 1/2-1 žličica hladne vode

Nadjev
•    250-300 g voća po želji, primjerice borovnica – može biti svježe ili smrznuto
•    1 žlica škrobnog brašna
•    1/2 žličice praha vanilije ili 1 žlica ekstrakta
•    1/2 žličice cimeta ili drugi začini po želji

Premaz
•    1 jaje + 1 žlica mlijeka
•    malo šećera + sjeckana pistacija

Priprema:
1.    Prvo napravite tijesto. U posudi izmiješajte brašno, sol, šećer i maslac narezan na listiće. Trljajući među dlanovima napravite mrvičasto tijesto – ili urežite maslac u tijesto tupim nožem ili u multipraktiku. Kad ste dobili strukturu poput krupnih krušnih mrvica, dodajte jaje i vrlo kratko sjedinite tijesto, bez puno miješenja. Po potrebi, ako se mrvi, dodajte par kapi hladne vode.
2.    Tijesto spljoštite u disk pa zamotajte u prozirnu foliju i ohladite najmanje 30 minuta.
3.    Voće pomiješajte sa škrobom i začinima po želji, možete dodati i malo šećera ili meda ako je voće kiselkasto. Možete koristiti svježe ili smrznuto voće, a količinu škroba također prilagodite prema sočnosti voća – više škroba za voće koje će pustiti više tekućine poput borovnica, zamrznutog šumskog voća ili malina ili ribanih jabuka, a manje za voće koje nije toliko sočno poput jagoda ili jabuka narezanih na kriške.
4.    Ohlađeno tijesto razvaljajte na papiru za pečenje uz korištenje malo brašna. Valjajte u oblik kruga i po potrebi malo obrežite rubove kako bi tijesto bilo urednije i pravilnijeg oblika (nije nužno). Cijelo tijesto premažite umućenim jajetom s žlicom mlijeka. Na sredinu stavite voće i raširite ga tako da ostane oko 5 cm praznog tijesta sa svih strana.
5.    Sada rubove pažljivo preklopite preko voća, pritišćući ih zajedno kako s ene bi odlijepili za vrijeme pečenja. Premažite ih onim jajetom i pospite s malo dodatnog šećera pa sve zajedno ohladite dok se skroz ne stisne. Možete hladiti i u zamrzivaču.
6.    U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C. Galette pecite prvo 5 minuta na donjoj trećini pećnice, a zatim ju dignite na sredinu pećnice i pecite još 20-25 minuta tj. dok voće ne omekša, a rub ne dobije lijepu boju. Vruću galette pospite sjeckanom pistacijom te poslužite toplu ili hladnu, zasebno ili uz kuglicu sladoleda. Dobar tek!

Like Chocolate svakako zapratite i na društvenim mrežama - FacebookuInstagramu te YouTube kanalu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: galette, integralno brašno, pir, recept, voće,

Komentari