Petra Vlak

Datum objave: 19. 11. 2021.

Iako ga Amerikanci nazivaju slatkim krumpirom, nema puno sličnosti s našim domaćim i sveprisutnim gomoljem.

Vrlo je zanimljivog nutritivnog profila , te sadrži značajan udio vitamina A (beta karotena), vitamina E i C, kalija, fosfora, kalcija, magnezija, raznih biljnih antioksidansa, a sadrži i tri puta više fitosterola od običnog krumpira.

Slatki krumpir nema masnoća, sadrži male količine bjelančevina, a energija mu pretežito potječe od škroba i jednostavnih šećera. Niskokaloričan je i sadrži približno 85 kcal u 100 grama. Sadrži i neprobavljiva vlakna koja su poželjna u prehrani.

S obzirom na brojne navedene pozitivne učinke, vrijeme je da uvrstite batat u svoju prehranu. Donosimo vam jedan od načina kako ovu zanimljivu namirnicu pretvoriti u ukusnu i zdravu grickalicu.

Vrijeme pripreme: 40-ak minuta

Težina pripreme: 1

Sastojci za 4 osobe:
• 1 veći ili 2 manja batata
• Maslinovo ulje
• Sol
• Papar
• Začini po želji (kajenski papar, suhi ružmarin, čili, češnjak)

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Batat narežite na tanke ploškice ili štapiće, po mogućnosti na što sličnije komadiće kako tanji komadići ne bi izgorili. Ploškice ili štapiće batata složite na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem, te začinite po želji. Smanjite temperaturu pećnice na 160°C i stavite odmah čips u pećnicu. Pecite 30-40 minuta, često provjeravajući kako čips ne bi izgorio.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: batat, međuobrok, vegetarijanski,

Komentari